Arhiva članaka objavljenih na Visoko.co.ba

Kemal Mušinbegović, kandidat visočkog SBB-a za Skupštinu ZDK

kemo nuki2U nedjelju 12.oktobra bit će održani Opći izbori 2014.godine na kojima će se naći i veliki broj kandidata za sve nivoe vlasti iz Visokog. Jedan od kandidata je i Kemal Mušinbegović, predsjednik OO SBB-a Visoko, te jedan od kandidata za mjesto načelnika općine Visoko na prošlim Lokalnim izborima 2102.godine i aktuelni kandidat visočkog SBB-a za Skupštinu ZDK.  Pred same izbore razgovarali smo sa Kemalom Mušinbegovićem o samim izborima, protekloj kampanji, kao i njegovim ličnim očekivanjima, te očekivanjima Saveza za bolju budućnost BiH.

  1. Iako se možda očekivalo da kao predsjednik SBB-a i kandidat za načelnika prije dvije godine sa osvojenih preko 3.000 glasova, budete nosilac na listi za Federalni parlament Izborne jedinice 6, ipak ste se našli na listi za Skupštinu ZDK. Zašto jedna takva odluka, kada bi, u slučaju da samo ponovite rezultat sa lokalnih izbora, sigurno ostvarili mandat federalnog poslanika?

Kada je u pitanju moja kandidatura za načelnika od prije dvije godine mogu reći da preko 3000 glasova zaista smatram velikim uspjehom.

Moram istaći da sam osoba koja je jako zadovoljna svojim poslom, kao što znate, uposlenik sam JU Terapijska zajednica „Kampus“ i radim sa ljudima koji se nalaze na odvikavanju od droge. Taj posao zahtijeva mnogo strpljenja, truda i rada te u skladu s tim smatram da našem narodu najviše mogu pomoći putem skupštine ZE-DO kantona, barem u ovom trenutku. Rad u Federalnom parlamentu zahtijeva mnogo truda i angažmana, a ja kao odgovoran čovjek ne želim ništa raditi ukoliko se u to ne mogu 100 % unijeti. Osim toga, kao što znate, ujedno sam i predsjednik SBB-a Visoko i kada se  pravila lista kandidata za sve nivoe vlasti nastupao sam SBB-ovski, a ne individualno i u svoju korist, što pokazuje i lista za skupštinu ZE-DO kantona gdje se nalazim na 14. poziciji.

kemo nuki12.    Da li ste imali dovoljno vremena da se kvalitetno pripremite za ove izbore na lokalnom nivou, ako znamo da je SBB u cijelom ZDK vršio kadrovske promjene u stranci, pa tako i u Visokom? Da budemo precizniji, jeste li zadovoljni kandidatima koje SBB nudi na listama i da li je to najbolje čime trenutno raspolažete?

Kada su u pitanju izbori ove godine SBB Visoko je potpuno spreman. Kadrovske promjene koje su nas zadesile donijele su mnogo promjena na bolje, spoj starih i novih članova, mladosti i skustva rezultirale su SBB-om jačim nego ikad.

Svi naši kandidati iza sebe imaju dosta odličnih rezultata na raznim poljima, a što je najbitnije niko od njih nema nikakvu kriminalnu niti sličnu tome prošlost. Svi su vrijedni i bit će u službi građana 24 sata ukoliko im se ukaže povjerenje.

kemo nuki3.    Predizborno vrijeme uvijek je najinteresantije za prognoze. Moje pitanje je: Kakve su vaše prognoze, konkretno za SBB, od Predsjedništva BiH, preko Državnog i Federalnog parlamenta, pa do Skupštine ZDK, sa posebnim akcentom na visočke kandidate?

Što se tiče Predsjedništva mi smo uvjereni u pobjedu našeg predsjednika Fahrudina Radončića. On je više puta dokazao da je uz narod, a naš narod će potvrditi da je uz njega 12. oktobra.

Za Predstavnički dom Parlamenta BiH Visoko nema kandidata, ali tu je svakako naš kantonalni predsjednik Mirsad Isaković.

Na listi za Federalni parlament SBB Visoko ima Nevzetu Begić čijem se prolazu nadamo, naravno, ne umanjujući ni šanse ostalih kandidata.

Na listi za Skupštinu ZE-DO kantona SBB Visoko je ponudio kvalitetne ljudi, neki od njih su se već dokazali u skupštini,  a neki će se dokazivati poslije oktobra. Mi smo našim kandidatima zadovoljni i nadamo se našoj pobjedi.

4.    Ima li ste odlično posjećen Centralni predizborni skup u Gradskom kinu Visoko, održali ste jako puno predizbornih skupova po mjesnim zajednicama. Sa naše distance čini nam se da je narod pomalo umoran od izbora i predizbornih skupova. Kakva su vaša iskustva direktno sa terena?

Činjenica je da smo mi imali odličan Centralni skup u prepunoj kino sali. I naši skupovi po mjesnim zajednicama su poprilično posjećeni.

Što se tiče naroda, narod je umoran od lošeg života i lažnih obećanja. U proteklim godinama je toliko toga obećavano, a malo urađeno. To je i razlog što mnogi naši sugrađani neće da izađu na izbore, razočarani su. Međutim, to je pogrešan put. Narod treba 12.oktobra da izađe na izbore i kazni one koji su ih doveli u ovakvo stanje u kakvom smo trenutno, a da daju šansu novim ljudima koji su moralni, pošteni i nisu korumpirani niti se nalaze u bilo kakvim kriminalnim radnjama.

kemo nuki35.Ukoliko ostvarite skupštinski mandat, šta je ono što možete s te pozicije učiniti za Visoko,odnosno šta ćete 13.oktobra smatrati uspjehom, a šta neuspjehom vaše stranke kada saznamo rezultate izbora?

Ukoliko ostvarim mandat u Skupštini ZE-DO kantona, prije svega, poručit ću svim građanima općine Visoko, a i drugih općina s područja ZE-DO kantona da sam uvijek dostupan za njih, da me u svako doba mogu pozvati i obratiti mi se za pomoć, a ja ću nastojati da odgovorim njihovim zahtjevima.

Radit ću u interesu svog grada i upućivati inicijative i prijedloge za koje smatram da mogu poboljšati život građana. Ja sam s narodom svakodnevno i znam koje ih brige muče. Upravo zbog svega toga ih neću iznevjeriti ukoliko mi ukažu povjerenje.

Poznato Vam je da smo na prošlim Općim izborima jedini kao stranka sa područja općine Visoko dobili mandat po broju glasova.

Poslije 12. oktobra nadamo se boljem rezultatu, jer smo predano radili i puno ozbiljnije smo shvatili ulogu biračkih odbora i posmatrača, a to pokazuje i naš jučerašnji prošireni sastanak sa članovima biračkih odbora i posmatrača gdje se odazvalo preko 200 ljudi. Neuspjeh će biti sve što bude ispod onog što smo ostvarili na prošlim izborima.

Zahvaljujem se redakciji Visoko.co.ba na ustupljenom prostoru.