Arhiva članaka objavljenih na Visoko.co.ba

Put oko svijeta u 1460 dana

put oko svijeta u 80 dana1Ako se Munibu Alibegoviću za vrijeme dok je bio načelnik prigovaralo da je tvrdoglav, da su mu se u političke odluke miješali supruga i jedan od dva brata, da nije imao stranačke discipline i da se ponašao autokratski, odnosno da nije ispoštovao stranku u vrijeme Općih izbora 2010.godine, zbog čega je na kraju i isključen iz iste, onda ne znamo kako nazvati aktuelni odnos predvodnika izvršne vlasti u odnosu na stranku koja nam je dala načelnika do 2016.godine.

Žil Vern je napisao roman “Put oko svijeta u 80 dana”, po romanu je snimljen i istoimeni pustolovni film iz 1956.godine u režiji Michaela Andersona, a isti je nagrađen sa pet Oscara. Na sličan način mogao bi se posmatrati mandat aktuelne vlasti na lokalnom nivou. S tim da umjesto pet Oscara imamo u prosjeku mjesečno pet novih nezaposlenih na Birou za zapošljavanje. Od dolaska na funkciju, politika Visokog na čijem čelu su isključivo žene zasnovana je na ekskurzijama i turističkim putovanjima od kojih Visoko konkretno, nasuprot ličnoj satisfakciji pojedinaca ili više njih, nema ništa. Kao dokaz tome govore brojke i cifre izražene kroz budžet kao osnovicu funkcionisanja jedne lokalne zajednice. Precizni statističari i ozbiljna opozicija, da je ima kako bi trebalo da je ima, mogli bi do sada da izračunaju sve dane izbivanja predvodnika izvršne vlasti sa radnog mjesta, sve to pretvori u novac i javnosti predoči koliko nas te ekskurzije koštaju kroz isplaćivanje nezarađenih plaća plus potrošene dnevnice i troškovi putovanja iz javnog proračuna. Sa druge strane, isti statističari i opozicija mogli bi da preračunaju, da znaju i hoće, koliko je Visoko od svega toga imalo koristi?

Najnoviji primjer je odlazak načelnice Amre Babić na sajam namjenske industrije “INDO DEFENCE 2014 Expo&Forum“. Sajam se održava u Indoneziji, tačnije u Jakarti ( „Jakarta International Expo“ ). Na sajmu će biti predstavljeni elementi odbrambene, prostorne i pomorske industrije. Kakve konkretno veze sa ovim ima Visoko? Vjerovatno nikakve kao i do sada, riječ je o samo još jednom turističkom putovanju za čiji put jedna avionska karta košta 900 eura. Koja je ekonomska opravdanost jedne ovakve ekskurzije na koju se mogao prijaviti ko god je htio, a na osnovu javnog poziva iz Ambasade Republike Indonezije u Sarajevu? Opravdanost je ekvivalentna opravdanosti uzgoja mandarina, kokosovog oraha i maslina u Visokom.

E sad, da pripadamo onoj novinarskoj ološi i potplaćenom jadu koji je prljao lažima i jeftinom propagandom visočku javnost zadnje dvije godine, ovaj tekst bi završili rečenicom: “Vjerujemo da je ovaj naš prvi organizirani posjet Indoneziji tek otvaranje jedne nove prilike i nove poslovne priče, ne samo na nivou Visokog nego na nivou kompletne bosanske ekonomije.” I nakon toga bi otišli na blagajnu da nam predsjednik stranke ili neko koga on ovlasti da po 20KM.

Međutim, sve do sada napisano je možda i nevažno, jer visočka biračka volja 2012.godine je bila takva kakva jeste, i ako ništa drugo nakon 2016. imat ćemo jednog iskusnog turističkog vodića koji ukoliko zagusti uvijek može pripomoći Semiru Osmanagiću na stvaranju boljeg imidža Visokog u svijetu. Ali jedna druga stvar je ovdje interesantna. Ako znamo da je centralni predizborni skup OO SDA Visoko u petak, prije glavnog skupa u subotu u Sarajevu, i ako znamo da se predvodnik izvršne vlasti do tada neće vratiti sa ekskurzije, koja je onda razlika između ponašanja Muniba Alibegovića 2010.godine spram Općih izbora i ovog ponašanja 2014.godine? Alibegović je bar nazočio predizbornom skupu u KSC “Mladost” i dočekao budućeg predsjednika Bakira Izetbegovića. Ako imamo isti sistem odlučivanja, da li se i ovo tretira kao stranačka neposlušnost? Odnosno, ako avion bude kasnio, ili se putovanje osladi i samim tim produži, jer samo sat vremena leta avionom od Jakarte je turistički atraktivan Bali, možda se može desiti da ekskurzija ne stigne na vrijeme vratiti se i na dan izbora! A znamo da je svaki glas na ovim izborima itekako bitan.

Kako god bude, Munib Alibegović, kakav god da je bio (a za Visoko.co.ba smo mislili da gori ne može doći poslije njega), u odnosu na ove danas je bio državnik, to vidimo tek sad i sa ove vremenske distance, a o tome sve glasnije govore i uposlenici Općine Visoko.