Arhiva članaka objavljenih na Visoko.co.ba

Obilježena slava crkve na Golom Brdu

crkva zimca 7Svečanom liturgijom u crkvi Sv. Jovana Krstitelja na Golom Brdu, obilježena je slava ove pravoslavne crkve na području opštine Visoko. Liturgiju je predvodio otac Milorad Vujić, uz pomoć sveštenika sa još nekoliko parohija. Nažalost, slava nije imala kuma za ovu godinu, dok je za narednu kum slave određen i to će biti Rade Šljivić. Nakon liturgije, upriličeno je iznošenje litije, kao i svečani ručak u domu pored crkve.

Inače, crkva Sv. Jovana Krstitelja na Golom Brdu uništena je 1992. godine, da bi 6. oktobra 2006. godine svečano osveštena i ponovo otvorena. Međutim, prema riječima jereja Marka Maleša, jako mali broj vjernika je ostao na tom području (tek nekih 15-ak porodica), tako da je slava crkve možda i jedina prava prilika da se vjernici, rasuti po čitavoj BiH i svijetu, ponovo skupe na jednom mjestu.

Kada smo kod jereja Marka Maleša, treba istaći činjenicu da od kraja mjeseca septembra hram Sv. Prokopija u Visokom nije više u njegovoj nadležnosti te će u narednom periodu crkvu i vjernike opsluživati otac Marko Jakovljević, u čijoj nadležnosti će biti visočki hram i crkva u Kiseljaku.

crkva zimca 12crkva zimca 11crkva zimca 10crkva zimca 9crkva zimca 8crkva zimca 6crkva zimca 5crkva zimca 4crkva zimca 3crkva zimca 2crkva zimca 1