Arhiva članaka objavljenih na Visoko.co.ba

Održan predizborni skup SDA u Jelahu

asmir semso bakirNa prepunom trgu u Jelahu održan je centralni predizborni skup Stranke demokratske akcije (SDA), na kojem su predstavljeni kandidati za predstojeće izbore. Kandidat za bošnjačkog člana Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović kazao je da Tešanj i Jelah prednjače u ekonomskoj obnovi i zapošljavanju ljudi.

„Privrednici u Tešnju i Jelahu prave jedno malo čudo“, kazao je Izetbegović.

Istakao je da će pobjeda SDA na predstojećim izborima biti rezultat rada ove stranke, ali i nerada onih koji su trenutno na vlasti. Naglasio je da je SDA otvorila demokratske procese u BiH, vratila Bošnjacima ime, samopouzdanje, učinila ih političkim faktorom, organizovala Armiju BiH, napravila mir i reforme, te bila predvodnik u vremenima kada je BiH unapređivala industriju.

„Svaku historijsku zadaću koju je preuzela, SDA je i ispunila. Naši kadrovi su učili posao od dva politička velemajstora, Alije Izetbegovića i Sulejmana Tihića“, kazao je Izetbegović i dodao da kad god je bila jaka SDA, bila je jaka i BiH.

asmir semso bakir 1

Prisutnima se obratio i kandidat za Državni parlament naše izborne jedinice Šemsudin Mehmedović:

Koja simbolika večeras, evo dolazio nam je sadašnji i budući predsjednik Predsjedništva BiH! A Tešanj i okolinu odavno sunce obasjava, jer je Tešanj primjer dobre prakse. Pred nama je veoma značajan period za državu BiH. Pred nama su veoma važni izbori, izbori koji imaju i imat će sigurno istorijski značaj, izbori na kojima ćete vi odlučivati tko će u ime i za račun BH građana upravljati društvenim procesima. Danas vam govorim da je veoma opasna teza po kojoj bi mogli Bošnjaci doživjeti da u njihovo ime odlučuju neki drugi, a događaji koji slijede važni su kako za BiH tako i za Bošnjake.

Želim da vam kažem da je u BiH bilo lakše kada god je SDA imala dominantnu političku ulogu. Neka nam je za primjer zadnjih 2×4 godine, kao i period „Alijanse za promjene“ kada je SDA bila politički marginalizirana te kada je SDA prestala biti ključni faktor u BiH. BH građani teže žive, naročito zadnje 4 godine, Bošnjaci postaju najugroženija skupina u Evropi, zašto? Procijenite i sami! Pozivam vas na kontinuitet borbe Bošnjačkog naroda za slobodu, ravopravnost i demokratsko uređenje Bosne i Hercegovine, vratimo DOSTOJANSTVO Bošnjacima.

Ponavljam da takvu, slobodnu i demokratsku državu Bošnjaci ne žele graditi sami, nego – u miru i povjerenju – zajedno sa svim patriotima svih njenih naroda i svih njenih građana. Borba za takvu Bosnu i Hercegovinu nije borba od jučer, niti je borba koja može završiti sutra ! To je naša zajednička borba i ne postoji ni jedan jedini stanovnik koga se ona ne tiče i koji može ostati izvan, te borbe.