Arhiva članaka objavljenih na Visoko.co.ba

Salihbašić: “O ovome smo ranije mogli samo sanjati”

vispak slovenijaZlatna džezva  i tradicija posebnosti spremanja i ispijanja bosanske kafe, predstavljeni su protekle sedmice u Sloveniji.

Vispakova džinovska džezva koja ove godine bilježi 10 godina postojanja, privukla je veliku pažnju u Ljubljani i Velenju, a prisutni su bili i Azra Popovic voditeljica konzularnog odjela Ambasade BiH u Ljubljani, Milena Stular pomoćnica predsjednika uprave Mercatora, Irena Ivanšik voditeljica kategorije kafe za Mercator, Kristina Korunić direktorica marketinga Mercatora, Tomi Lednik predstavnik Vispaka u Sloveniji, uz pjesmu i igru KUD-a „Ljiljan“ iz Ljubljane.

– Naš tim iz Vispaka, zajedno sa kolegama iz Slovenije uradili su odličan posao. Predstavnici Mercatora su bili i sami iznenađeni reakcijom i brojem ljubitelja prave bosanske kafe, jer su vodeći objekti u Ljubljani za nekoliko sati ostali bez zaliha. Za rezultat imamo hitne narudžbe novih šlepera Zlatne džezve za tržište Slovenije. O ovome smo ranije mogli samo sanjati“, kazao je tom prilikom menadžer izvoza u kompaniji Vispak d.d. Haris Salihbašić.

Prvi uvoznik Zlatne džezve u Sloveniji i kupac proizvoda AS GROUP je kompanija Jagros iz Rogaške Slatine. Sa uvozom Zlatne džezve na ovo tržište počeli su još 2007. godine. Inače, Jagros je četvrti  maloprodajni lanac po ostvarenom prometu na tržištu u Sloveniji.

Bosanska kafa je posebna, a njenu osobenost ne čine samo sastav i okus, već i način spremanja. Bosanska kafa se peče, zalijeva, služi u džezvama i ispijaiz fildžana sa kockom šećerom ili rahatlokumom. Vispak je za Slovence ovaj put pripremio i uputstvo, kako  se pravi bosanska kafa.

Ipak Vispak!