Arhiva članaka objavljenih na Visoko.co.ba

Jedna od tački neuplaćeni doprinosi zaposlenicima KTK koji su stekli uslove za odlazak u penziju

ktk almin 1Vlada Federacije BiH razmatraće na sjednici, koja je počela u Sarajevu, Prijedlog Upravnom odboru Uprave za indirektno oporezivanje (UIO) za oslobađanje rudnika u Federaciji BiH od plaćanja putarine za dizel gorivo za 2015. godinu, u količinama namijenjenim za proizvodnju u ukupnoj količini od 29.482.774 litara, saopćio je Ured za odnose s javnošću Vlade FBiH.

Također, bit će razmotren Prijedlog Upravnom odboru UIO za oslobađanje JP Željeznice FBiH d.o.o. Sarajevo od plaćanja putarine za dizel goriva koja se koriste za pogon šinskih vozila u 2015. godini, u količini od 3.518.600 litara. Kako je predviđeno, Vlada će se izjasniti o davanju prethodne saglasnosti na Prijedlog rješenja o dodjeli ukupno 2.120.000 KM kreditnih sredstava pod povoljnim uslovima za preduzeća na poplavljenim područjima.        

Vlada će na dnevnom redu imati i Prijedlog odluke o odobravanju izdvajanja 588.847,95 KM iz ovogodišnjeg budžeta na ime izmirenja dugovanja tri privredna društva za neuplaćene doprinose po osnovu penzijsko-invalidskog osiguranja zaposlenicima koji su stekli uslove za odlazak u penziju, a nije im uplaćen radni staž. Riječ je o firmama KTK “Visoko” d.d. Visoko, “Fortuna” d.d. Gračanica i “Konjuh” d.d. Živinice.        

Kako je saopćeno, Vlada FBiH biće informisana o Informaciji Ministarstva energije, rudarstva i industrije FBiH o trenutnom stanju neuplaćenih obaveza privrednog društava PS “Vitezit” d.o.o. Vitez prema penzijsko-invalidskom osiguranju za radnike koji su stekli uslove za penziju, u 2014. godini. Bit će razmotren i Prijedlog ugovora o regulisanju statusa i uvezivanja staža zaposlenika IP “Krivaja” d.o.o. Zavidovići u stečaju u postupku prodaje imovine stečajnog dužnika, te Prijedlog odluke o odobravanju izdvajanja sredstava Federalnoj upravi civilne zaštite na ime jednokratne novčane pomoći za saniranje šteta nastalih prirodnom nepogodom u općinama Kantona 10.        

Na dnevnom redu je i Prijedlog odluke o usvajanju Programa utroška sredstava za transfer “Kapitalni transferi neprofitnim organizacijama – Rekonstrukcija ustanova za zbrinjavanje na nivou FBiH”, Ministarstva rada i socijalne politike FBiH za ustanove socijalne zaštite u FBiH kojima je osnivač Parlament FBiH.

Posted in BiH