Arhiva članaka objavljenih na Visoko.co.ba

Upriličena svečana promocija Monografije „Djelovanje nacionalnih kulturno-prosvjetnih društava u Visokom 1903-1949“, autora Idriza Džajića

Promocija monografije prof. Idriza Džajića KopirajPred prepunom Salom za više namjena, u Mješovitoj srednjoj školi “Hazim Šabanović”, večeras je, povodom 9. godišnjice od smrti profesora Idriza Džajića, upriličena svečana promocija Monografije „Djelovanje nacionalnih kulturno-prosvjetnih društava u Visokom 1903-1949“, autora Idriza Džajića.

Monografija koja obuhvata djelovanje sedam kulturno-prosvjetnih društava koja su u navedenom periodu djelovala na području Visokog, navodeći imena i prezimena zaslužnih za razvoj obrazovanja i kulture u Visokom, a podaci su potkrijepljeni autentičnim fotografijama, večeras je predstavljena širem auditorijumu, što je još jedan od pokazatelja da Visočani itekako znaju da cijene rad i trud svih onih ljudi koji su na neki način potpomogli ovu zajednicu. Monografija svojim podacima svjedoči ne samo razvijenoj svijesti o važnosti obrazovanja nego i postojanju zajedničkog života i zajedničkih nastojanja svih naroda u građenju bolje i sigurnije budućnosti. Monografija obuhvata rad sljedećih kulturno-prosvjetnih društava: Gajret, Muslimanska čitaonica, Narodna uzdanica, Napredak, Milutinović, Sokolsko društvo i Ognjen Prica.

Promotori ove Monografije fra. Stjepan Lovrić i Jasminko Mulaomerović, govorili su o značaju ovog djela za samu visočku općinu, kao i o njenom širokom značaju u kompletnoj kulturi i tradiciji Bosne i Hercegovine, a u kompletan program promocije prof. Halida Zilić i kćerka prof. Idriza Džajića protkale su njegov lik, koji upečatljivo i devet godina nakon smrti, donosi snažnu poruku, budući da se radi o jednoj karizmatičnoj ličnosti koja je izvršila uticaj na mnoge generacije Visočana koje su pohađale tadašnju Osnovnu školu “Ognjen Prica”.

Autor Idriz Džajić (rođ. 1940. u Konjicu) bio je profesor srpsko-hrvatskog jezika. Predavao je u OŠ „Ognjen Prica“, današnjoj OŠ „Kulin ban“ u Visokom. Dobitnik je brojnih nagrada za kreativno pisanje kao i za stručne radove. Dugogodišnji rad na prikupljanju građe za ovu knjigu dovršen je u posljednjim danima autorovog života. Idriz Džajić preminuo je 22.9.2005. godine u Visokom.

 
{joomplucat:1187 limit=20|columns=4}