Arhiva članaka objavljenih na Visoko.co.ba

Prošlo je 9 godina od smrti profesora Idriza Džajića

dzajic promocijaPovodom 9. godišnjice od smrti profesora Idriza Džajića, delegacija OŠ Kulin ban Visoko i članovi porodice posjetiti će danas njegov mezar. Planirano vrijeme posjete je u 12.00 sati na gradskom groblju u Visokom. Večeras od 20:00 sati u Sali za više namjena MSŠ „Hazim Šabanović“ u Visokom bit će održana promocija Monografije „Djelovanje nacionalnih kulturno-prosvjetnih društava u Visokom 1903-1949“, autora Idriza Džajića, a promotori su fra. Stjepan Lovrić i Jasminko Mulaomerović.

Monografija obuhvata djelovanje sedam kulturno-prosvjetnih društava koja su u navedenom periodu djelovala na području Visokog, navodeći imena i prezimena zaslužnih za razvoj obrazovanja i kulture u Visokom, a podaci su potkrijepljeni autentičnim fotografijama. Monografija svojim podacima svjedoči ne samo razvijenoj svijesti o važnosti obrazovanja nego i postojanju zajedničkog života i zajedničkih nastojanja svih naroda u građenju bolje i sigurnije budućnosti. Monografija obuhvata rad sljedećih kulturno-prosvjetnih društava: Gajret, Muslimanska čitaonica, Narodna uzdanica, Napredak, Milutinović, Sokolsko društvo i Ognjen Prica.

Autor Idriz Džajić (rođ. 1940. u Konjicu) bio je profesor srpsko-hrvatskog jezika. Predavao je u OŠ „Ognjen Prica“, današnjoj OŠ „Kulin ban“ u Visokom. Dobitnik je brojnih nagrada za kreativno pisanje kao i za stručne radove. Dugogodišnji rad na prikupljanju građe za ovu knjigu dovršen je u posljednjim danima autorovog života. Idriz Džajić preminuo je 22.9.2005. godine u Visokom.