Arhiva članaka objavljenih na Visoko.co.ba

Obdanište u Prijekom ostaje gradu Visokom kao vakuf Ahmeta Abrasa

obdaniste prijeko rusenjeFirma Suša d.o.o po nalogu firme Abras Company d.o.o izvršila je rušenje, a nakon toga i čišćenje lokacije, stare i bivše zgrade, nekadašnjeg prijeratnog obdaništa u naselju Prijeko. Podsjećamo, ova zgrada je sve ove godine nakon rata stajala u razrušenom stanju i često bila sklonište za pse lutalice i potencijalni izvor zaraze. U mandatu Muniba Alibegovića kao načelnika općine donesena je odluka OV Visoko da se ova lokacija proda i novac od prodaje uvrsti u budžet. Prvobitna cijena je bila 850.000KM, a nakon toga vijećnici su izglasali da ta cijena treba da bude 1.000.000KM sa jasno određenim budućim izgledom objekta prema kojem bi ista sadržavala stambene jedinice i igraonicu za djecu.

Nakon podizanja prodajne cijene više nije bilo zainteresovanih za kupovinu ove lokacije. U međuvremenu se promijenila i vlast, a ideja o prodaji i stavka u budžetu od zamišljenih milion KM je nestala.

Kako nezvanično saznaje Visoko.co.ba razlog iznenadnog rušenja starog objekta i čišćenja lokacije jeste ponuda potencijalnog investitora gospodina Abrasa Ahmeta porijeklom iz Bahreina koji u Visokom ima i registrovanu firmu Abras.d.o.o. Arapski biznismen je navodno predložio svom poslovnom partneru da na pomenutoj lokaciji izgradi novo i moderno obdanište vlastitim sredstvima, a nakon izgradnje isto u obliku vakufa pokloni gradu Visokom.

Naš izvor tvrdi da Ahmet Abras za ovo dobro djelo ništa nije tražio zauzvrat, jedina ideja vodilja je bila da Visoko dobije novo i moderno obdanište. A zašto baš Visoko, razloge treba tražiti u lijepom gestu biznismena koji dolazi u Visoko kao investitor na jednom velikom projektu koji je već započeo u Zimči na projektu „Stambeno-poslovno-rekreacionog centra Visoko“. Izgradnja ovog kompleksa ima višestruki značaj kako za investitora tako i za samu općinu Visoko. Planirano je da cjelokupan kompleks, koji se proteže na 400.000 m2, bude okončan za tri godine te da se u njemu otvori više od 100 radnih mjesta. 

Do sada je uloženo više od 1,5 miliona KM, dok se do okončanja radova očekuje investiranje više od 20 miliona KM. Prednost u izvođenju građevinskih radova data je domaćim firmama, što znači dodatnu podršku angažiranju domaće radne snage. Dodatna vrijednost ovog projekta ogleda se u činjenici da će bogati sadržaji Centra znatno poboljšati turističku ponudu i upotpuniti sliku Visokog kao atraktivne turističke destinacije u BiH, saopćili su investitori.

U svakom slučaju fin gest jednog investitora koji sa svojim kapitalom ulazi u Visoko, imali smo i drugačijih situacija u kojima oni koji dolaze u Visokom ništa nisu ostavljali Visokom, nego su samo uzimali od Visokog, o čemu u svom posljednjem saopćenju za javnost ukazuju i članovi UO NK Bosna Visoko.

Ukoliko se ova priča realizuje, Visokom će ostati lokacija u Prijekom, a djeca će dobiti novo obdanište, javni proračun će to koštati 0KM i samo se još nadamo da se sada neće pojaviti neko i tražeći sebe kroz dnevnu politiku uprljati jednu zdravu ideju od koje Visoko ima korist, a Ahmet Abras ličnu satisfakciju.