Arhiva članaka objavljenih na Visoko.co.ba

U drugoj debati mišljenja sukobili kandidati za ZD Parlamenta FBiH

TVdebata2Večeras je održana i druga TV debata na RTV Visoko kojoj je prisustvovalo 8 kandidata za Zastupnički dom Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine. Tema večerašnje debate je bila ”Finansijska održivost Budžeta Federacije Bosne i Hercegovine”. Debata je emitovana uživo i s pravom možemo reći da je voditeljica i urednica Nadja Omerović u ovoj debati imala mnogo više posla u samom studiju nego u prošloj debati, jer smo vidjeli nekoliko direktnih sukoba mišljenja kandidata. U ovoj debati su učestvovali kandidati: A-SDA (Elvedin Šabanović – kandidat), BPS – Sefer Halilović (Mirnes Fatić – nosilac liste), SDP (Jasmina Zubić – nositeljica liste), SDA (Mirza Ganić – nosilac liste), DEMOKRATSKE FRONTE – ŽELJKO KOMŠIĆ (Nusret Muslić – kandidat), STRANKE ZA BIH (Izet Smajević – kandidat), Nezavisni kandidat (Suad Agić) i NS RADOM ZA BOLJITAK (Elbis Rašidović – nosilac liste).

A-SDA Elvedin Šabanović u nastupu na TV DEBATI iznio je svoje mišljenje o temi debate, ali je govorio i o programu A-SDA na finansijsku situaciju u Federaciji BiH, šta će njegova stranka učiniti, ako bude dio parlamentarne priče.
Tokom debate pored dvominutnog izlaganja nekoliko puta se učestvovao u debatnom dijelu emisije, ali je izrazio i poštovanje prema aktuelnom parlamentarnom učinku Jasmine Zubić, u Parlamentu FBiH.
 
BPS-Sefer Halilović Mirnes Fatić tokom izlaganja političkog programa o aktuelnoj temi nije propustio priliku da više puta prozove SDA i SDP kao političke stranke koje su najviše odgovorne za proteklih dvadeset godina života građana u BiH. Pri tome je direktno govorio o osnovnim programskim ciljevima BPS-a, a to je stvaranje Republike BiH, kao i ukidanje Oružanih snaga BiH i ponovno osnivanje Armije RBiH.
 
SDP Jasmina Zubić, za razliku od dosadašnjih javnih nastupa sa odmjerenom notom u kakvim je gledala visočka javnost, u TV DEBATI više puta je otvoreno odgovarala na prozivke ostalih učesnika, braneći politički angažman stranačkih istomišljenika koji su trenutno na vlasti u Federaciji BiH. Pokazala je znanje o trenutnoj proceduralnoj fazi određenih zakona u Parlamentu FBiH. Nije propustila priliku da kaže javnosti o svojoj dosadašnjoj angažiranosti kao zastupnica u Zastupničkom domu Parlamenta FBiH. Njeni debatski istupi najviše su bili upućeni prema Mirzi Ganiću, kandidatu SDA.
 
SDA Mirza Ganić očito smišljeno nije želio replicirati većini učesnika debate, svjestan da će najviše “političkih napada” u TV DEBATI i biti na račun SDA koja je realno i najduže na političkoj sceni u Federaciji BiH. Ganić je pokazao da je došao u TV DEBATU istaći programske ciljeve SDA jer se i tokom njegovih izlaganja osjetila neskrivena pripadnost svojoj političkoj opciji, a naročito u trenutku kada je voditeljici spočitao korištenje slova A (kao asocijacija na A-SDA) u dodijeljivanju prilike za dvominutno izlaganje. Ipak, Ganić nije ostao “dužan” i predstavniku Narodne stranke Radom za boljitak podsjećajući na njihovu prošloizbornu “političku matematiku” u dodijeljivanju poljoprivrednih poticaja.
 
DF-Željko Komšić i kandidat Nusret Muslić, nepoznat visočkoj javnosti, više puta u svom izlaganju osvrtao se na položaj boračke populacije kojoj je SDP vlast umanjila primanja, kako je i sam istakao “štedeći budžetske novce na borcima”. Muslić je iznio i određene programske ciljeve s akcentom na očuvanje finansijske stabilnosti federalnog budžeta. Na momenat se zbunio kada mu je spočitano da je i njegova politička opcija učesnik u vlasti s obzirom da je lider Željko Komšić još uvijek na vlasti na državnom nivou, kao aktuelni član Predsjedništva BiH, na što je izabran kao visoki kadar SDP-a.
 
Stranka za BiH Izet Smajević svoj nastup sveo je na statističke pokazatelje neefikasnosti aktuelne političke scene u Federaciji BiH. Čak i na sugeriranje voditeljice Omerović nije želio odstupiti od izlaganja koje je ranije pripremio. Od Smajevića nismo čuli mnogo o programskim ciljevima Stranke za BiH.
 
Nezavisni kandidat Suad Agić. Realno očekivali smo više, posebno ako znamo da je iza njega određeno političko iskustvo. Vidljivo je da Agić nije želio upućivati direktne zamjerke bilo kojem političkom predstavniku i pokušao je svoj nastup ostaviti u nekim globalnim problemima. To možemo pripisati i trenutku kada je istakao da nema određenog političkog programa, ali da u prisutnima pokušava pronaći političkog partnera. Nedorečena priča o “nedostatku novca na federalnom nivou i ogromna birokratija” nije ostala u percepciji gledatelja.
 
NS Radom za boljitak Elbis Rašidović govorio je o olakšicama privrednim subjektima kako bi se namakli novci na federalnom nivou, ali bez nekog vizuelnog traga za gledaoca. Odjevena stranačka majica plave boje s srcem neprekidno nam je ukazivala na stranačku pripadnost, ali blag nastup očito je smišljen i rezultat netom dešavanja u vrhu njegove političke opcije. 
 
Sve u svemu, prvi dio TV DEBATE odvijao se bojažljivo. Slogana “Glasaj visočki” skoro i da nije bilo u istupima prisutnih kandidata što nam govori da se ne možemo oteti utisku da će se u nastavku kampanje nešto u tom smislu i promijeniti. Bit će kasno, ako Visoko i nakon održavanja Opštih izbora u BiH opet bude u nekom trećem planu, a vidjeli smo u TV DEBATI koliko kandidata jesu nosioci lista ispred svojim političkih stranaka. Očekivali smo od kandidata za federalni nivo da preuzmu inicijativu u nastupima, da bolje iskoriste televizijsko vrijeme, što se dijelom i dogodilo u drugom dijelu emisije. Voditeljica Omerović, koja iza sebe ima nekoliko projekata predizbornih kampanja i Opštih i Općinskih izbora i za koju smo se više puta uvjerili da posjeduje političko znanje, vidjelo se da je od kandidata očekivala više truda i političke potkovanosti u iskorištavanju televizijskog vremena i to besplatno.
 
Smisao debatnih nastupa uostalom i jeste “iznošenje misli” i to u “raspravljačkom tonu i argumentima” pa praksa u predizbornim kampanjama i uopšte javnim debatnim nastupima jeste da nastupaju političari ili ljudi drugih profila s najviše iskustva u javnim nastupima s posebno izraženom elokvencijom, na što je voditlejica Omerović više puta i skrenula pažnju.
 
Na kraju, iza nas je TV DEBATA na Televiziji Visoko (slika i ton su bili na zadovoljavajućem nivou, čestitamo) koja će vjerujemo pomoći i narednim kandidatima-učesnicima da se što bolje pripreme i da što bolje koriste ponuđeni dvosatni tajming, što realno nije malo, ali ako se dobro i osmisli. A sugrađanima, potencijalnim biračima da vide s kakvim političkim kadrom ovaj put nastupa Visoko.

Više fotografija možete pronaći na našoj Facebook stranici, na linku: https://www.facebook.com/media/set/?set=a.10153119141356102.1073742142.205779381101&type=3&uploaded=30