Arhiva članaka objavljenih na Visoko.co.ba

Obećavamo rad i poštenje

asda b mahalaPrvi predizborni skup A-SDA Visoko održan je u Buzić Mahali – na istom su promovisani kandidati s ove općine za Skupštinu ZDK i Zatupnički Dom Parlamenta FBiH.
Pred velikim brojem mještana i simpatizera A-SDA BiH obratili su se;
– Mufid Bečarević, kandidat za Skupštinu ZDK, mještanin Buzić Mahale,
– Doc. dr. Amir Ganić, nosilac liste za Skupštinu ZDK,
– Refik Kurgaš, nosilac liste za Zatupnički Dom Parlamenta FBiH u Izbornoj jedinici 6.

Poštovani sugrađani, svakodnevno smo svjedoci složenosti političkih odnosa bosanskohercegovačkog društva.Svjedoci smo blago rečeno teškoća i problema u oblastima privrede, socijalne politike, zdravstvene zaštite, obrazovanja i nauke, sporta, kulture itd. I pored činjenica da smo svi zajedno, na našu žalost, po najmanje ili nikako odgovorni za ovakvo stanje, na najdirektniji način snosimo poljedice i plačamo ceh nesposobnosti i korumpiranosti kako akutelne, tako i svih dosadašnjih poslijeratnih vlasti u BiH. Aktuelna politička pozicija kao i njihovi prethodnici, najzaslužniji su za činjenicu da bosanskohercegovačko društvo u svim segmentima svoga bitisanja bilježi konstantan nazadak. Politički odnosi su permanentno prenapregnuti i usmjereni ka stvaranju animoziteta jednog prema drugom ili drugim narodima, a samo sa jednim ciljem, zadržavanje postojećih političkih pozicija i fotelja. Prilike u privredi kao glavnom generatoru razvoja društva su loše do katastrofalne. Za mandata sadašnje vlasti, konstano se bilježi pad zaposlenosti, pri čemu je broj nezaposlenih skoro dostigao nivo onih sretnika koji imaju posao. Socijalna politika je aktuela samo u vrijeme predizbornih obećanja, dok je stanje u zdravstvu postalo neodrživo. Zdravstvena zaštita u BiH je postala privilegija samo onih sa dubljim đepom, dok je za većinu onih koji su u nezavidnom materijalnom polažaju, ostalo samo da se uzdaju i mole u Božiju pomoć. Visokoškolskih diploma danas je moguće nabaviti i kupiti skoro na svakom koraku, a o ulaganjima u nauku je izlišno i govoriti. Uspjesi koje bilježi bosankohercegovački sport i kultura, predominantno su rezultat individualnih sposobnosti i vlastitih ulaganja, a ne nikako plod brige države i vlasti za iste. Mladi, obrazovani ljudi kao budući nosioci razvoja ovog društva, odlaze ili pokazuju jasnu namjeru da odu iz ove države, koja ne pokazuje ni minimum razumijevanja prema istim.

Ovom društvu su nužno-imperativno neophodne promjene prije svega u njegovoj strukturalnosti i ljudskih resursima, koji ga neuspješno vode već dvije decenije. Ova država sa svojim građanima ne smije sebi dopustiti još jedan luksuz u vidu ponovnog davanja povjerenja istim onim ljudima koji već dvadeset godina tvrde kako nešto žele, mogu, znaju i hoće da urade. Ovo društvo i njegovi građani ne smiju više dozvoliti da prođe niti jedan dan u kojem vlast neće ništa uraditi za dobrobit svojih građana, u kojem će se nastaviti na kriminalom i korupcijom i u kojem se neće stvarati prilike za nadolazeće generacije.

Stranka demokratske aktivnosti, A-SDA, sa svojim, prije svega dokazanim i politički neuprljanim kadrovskim resursima, te svojom programskom orijentacijom, nedvojbeno ukazuje da postoji svjetlo na kraju „bosanskohercegovačkog političkog tunela“.

Poštovani građani, dragi biraći, imajte na umu da je vaša dužnost i obaveza izaći na izbore i glasati, a prilikom odabira političkih opcija kojima ćete pokloniti svoje povjerenje, rukovodite se vlastitim stanjem i položajem u ovom našem društvu.