Arhiva članaka objavljenih na Visoko.co.ba

Kulin ban je samo radio svoj posao

ploca kulina bana by damir niksicOvih dana je opet u žiži bila “Povelja Kulina bana” i to kako je Rusi ne daju jer je, vele u medijima, “najstariji pisani dokument u Slavena”, te da je dokument bosanske državnosti, te da je ovo, te da je ono… a Kulin ban je samo radio svoj posao: naime Kulin ban je bio Templar, a posao Templara je bio da obezbjeđuju puteve i slobodnu trgovinu. Otud i ova povelja koja Dubrovčanima garantuje slobodnu trgovinu u Bosni. Kulin je naslijedio prvog vicekralja i bana Bosne, bana Borića, koji je bio Templar, iliti kako se to u narodu nazivalo: “Božjak” (Bosyako, tj. Bosiako – na italijanskom) i koji je u tom svojstvu postavljen da upravlja Bosnom jer Bosna je u “državnom smislu” nastala kao “ničija zemlja”, tj. “Božjačka zemlja”, iliti templarska država – tampon zona između Rima i Vizantije.

Evo dole Ploča Kulina bana, doduše u crno-bijeloj tehnici, (pa sam morao dodati malo i boje), sa templarskim obilježjima koji oči izbiše i neukom, a kamoli “ukom”. Znači ne samo da je Kulin ban “izlio ploču”, već je “ispek'o” i šest CD-ova koje niko nije poslušao.

Nije “narodnjak” pa raji valjda nije po ukusu. Ne ide narodu u glavu da tada vlast nije bila “narodna”, već da su vladali moćnici i “tajkuni” i to najčešće po direktivama iz Evrope. :))) Zato se to i zove Srednji vijek.

Posted in BiH