Arhiva članaka objavljenih na Visoko.co.ba

Danas je 825 godina otkako je napisana Povelja Kulina bana

PoveljaDanas se navršava tačno 825 godina otkako je napisana Povelja Kulina bana, djelo, odnosno Ugovor koji svjedoči hiljadugodišnjoj tradiciji Bosne. Naime, 29. avgust je sigurno jedan od najbitnijih datuma za našu zemlju, ali, nažalost, u posljednje vrijeme se sve manje pažnje posvećuje ovako bitnim datumima i osobama.

Državna moć

Povelja Kulina bana je napisana 29. augusta 1189. godine na starobosanskom narodnom jeziku i bosanskim pismom bosančicom. Povelju je zapisao dijak Radoje, a radi se o najstarijem dosad pronađenom i očuvanom bosanskom državnom dokumentu. To je ujedno i najstariji državni dokument kod svih južnoslavenskih naroda.

Kulin ban je Povelju uputio Dubrovčanima, na čijem se čelu nalazio knez Krvaš, a njom se garantira potpuna sigurnost Dubrovčanima koji se nađu na teritoriju Bosne, dok sam dokument svjedoči o političkoj i ekonomskoj snazi Bosne za vrijeme Kulina bana, ali i kasnije za vrijeme Tvrtka I Kotromanića, kada je Bosna dostigla vrhunac svoje državne i ekonomske moći, teritorijalne veličine i ugleda.

Čuvanje prepisa

Smatra se da su Povelja Kulina bana, kao i Ploča Kulina bana pronađeni na lokalitetu Biskupića na općini Visoko, a poznato je da se u blizini Visokog u Milima i danas nalaze ostaci Bosanske crkve, krunidbenog mjesta bosanskih vladara.

Nažalost, original Povelje danas se nalazi u Rusiji u biblioteci Akademije nauka u Sankt Petersburgu, a prepisi se čuvaju u Dubrovačkom arhivu, tako da naša zemlja nema ni original, niti prepis Povelje.

Posted in BiH