Arhiva članaka objavljenih na Visoko.co.ba

Kako se kradu glasovi na izborima, odnosno da li ste spremni krivično odgovarati zbog toga?

izborna kradja glasovaKupovina i krađa izbora je veoma komplikovan i zahtjevan projekt. Jer uključuje mnogo ljudi i uvijek je problem da se spriječi odljev informacija. Međutim, nekoliko činjenica je bitno. Teško je ukrasti i kupiti toliko glasova da bi se izbori preokrenuli mimo opšte volje birača. Tako su izbori samo jedna velika pijaca nakupaca koji, pored na stranačkim događajima, šatori, hrana, bine, pjevaljke, majice, zastave i slično, zarađuju i na glasovima. Evo i kako:

– Kupuju i kradu male stranke. Velike i organizirane ne. Kad počnu to da rade, već su propali.

– Kad god kasne rezultati više od dva sata s biračkog mjesta ili iz općinske izborne komisije, u pitanju je krađa ili kupovina.

–  Svako kašnjenje preliminarnih rezultata iz centralnog izbornog tijela, nakon svanuća, znak je manipulacija.

– Svaka krađa, kupovina ili bilo koja značajnija manipulacija, znak je slabosti stranaka koje sudjeluju na izborima. Znak je njihove loše organizacije ili nedovoljno opredijeljene i provjerene mreže aktivista.

– Nema borbe protiv toga. Jer to je jedna od izraslina trajnih osobina društva i ljudi.

Postoji nekoliko ustaljenih tehnologija krađe i kupovine glasova.

PRODAJA MJESTA U BIRAČKIM ODBORIMAČitav niz nebitnih stranaka postoji i idu na izbore radi prodaje mjesta u biračkim odborima. To je slabost ovdašnjeg zakonodavstva. Prodajom mjesta daju se mnoge povoljnosti i mogućnosti strankama koje su osposobljene za krađu i kupovinu. U malim mjestima gdje svako svakoga zna dovoljno je samo pogledati imena i pezimena onih koji su na spiskovima tih stranaka i sve vam se samo kaže. Moraš biti talentovano glup da vjeruješ kako Socijaldemokrati Mileta Marčete iz Dervente imaju u svojim redovima pokrivene žene na mjestima predsjednika Biračkog odbora u 95% muslimanskom Visokom.

UPIS PREFERENCIJALA – To amateri samo tako zovu. Stvari stoje prostije. Radi se o tajnom dogovoru svih članova Biračkog odbora koji, kada se razbroje listići za stranke, svako dobije listiće svoje stranke i upisuje križiće za one stranačke kandidate za koje su dali obećanje ili dobili pare. To nije krađa glasova između stranaka već krađa glasova unutar stranaka. Zbog ovog procesa rezultati kasne u Općinsku Izbornu Komisiju i u CIK.

BUGARSKI VOZ –  Bugarski voz je proces u kojem je potrebno prethodno otuđiti, ukrasti, jedan prazan glasački listić. Ili imati falsifikat koji se neće uočiti, što je manje vjerojatno. Onda se taj listić popunjava u interesu određene stranke i kandidata i daje glasaču koji ga samo ubacuje u kutiju a iznosi prazan. Prazan listić se, od strane lopovske inženjerije, opet popunjava i daje sljedećem. I tako do zatvaranja birališta, odnosno do broja birača koje kontrolišeš. Bugarski voz je znak da neko ili stranka kontroliše određeni broj birača na biračkom mjestu. To mogu biti razni načini kontrole, od finansijskih, rodbinskih, ideoloških, interesnih do kriminalnih, prijetećih i ucjenjivačkih. Bugarski voz je tek kontrola tog procesa koji je već unaprijed obavljen. Suština krađe samo je u krađi jednog praznog listića.

LAŽNI IZVJEŠTAJ SA BIRAČKIH MJESTA – To je proces koji također podrazumijeva konsenzus svih članova Biračkog odbora. Bez obzira kakav je rezultat, u izvještaju se upisuju dogovorene i doplaćene brojke. Bitno je da korekcija nije previše očigledna jer bi to moglo izazvati dodatno brojanje, negdje na nekom udaljenom mjestu što bi razotkrilo cijeli proces. Mada je to rizično i za više izborne instance i tome se teško pristupa.

LAŽNI IZVJEŠTAJ IZ OPĆINSKE IZBORNE KOMISIJE (OIK) – To je prevelik zalogaj. Ali je moguć u malim općinama. I moguć uz vezu sa nekim u glavnom biračkom tijelu zemlje.

KUPOVINA POJEDINAČNIH GLASOVA –  To je proces od birača do birača. Pri čemu se rijetko pare daju unaprijed već se traži neki dokaz, snimak mobilnim telefonom, određena boja olovke, što će registrovati član Biračkog odbora i slično.

KUPOVINA GRUPNIH GLASOVA – To rade seoske lole i druge Kabadahije koji se često nazivaju Vođama mišljenja i drugim lirskim nadimcima. Vođa mišljenja uzima pare i garantuje sto, dvjesto, tristo, glasova. U pravilu, to obećanje se ispunjava. Niko se pretjerano ne raspituje kako se to ostvarilo ali je bitno da se zainteresovani obraćaju onima koji su već provjereni, koji garantiraju i koji za svake izbore glasove mogu prodavati drugom kupcu.

VREĆE – O tome ne treba da se razglaba. Tu je sve moguće.

IZUZIMANjE LIČNIH KARATA – Dan prije izbora pojedinci, sudionici u krađi i kupovini, pokupe lične karte od birača s određenog biračkog mjesta. Vlasnici se neće ni pojaviti na biračkim mjestima a „glasanje” će se obaviti u okviru dogovora unutar Biračkog odbora. Izuzimanje ličnih karata podrazumijeva neki kupoprodajni aranžman.

GLASOVI MRTVIH –  Neažurni birački spiskovi i neprecizna evidencija stranačkih članova omogućuju stranci koja vlada Biračkim odborom da u svoje glasove, na preostalim listićima, ubacuje i glasove mrtvih i odseljenih.

DISPERZIVNOST BIRAČKOG ODBORA – Svaki član Biračkog odbora sarađuje sa onima koji mu, u okviru stranke, nude najbolje uslove. To znači da mogu da se glasovi prodaju unutar općine ili unutar izborne jednice, u našem slučaju to su izborne jedinice 4 i 6 i Skupština ZDK.

IMENOVANjE SVOJIH POSMATRAČA – Često lokalni moćnici u strankama zahtijevaju da oni, za svog kandidata i slično, postavljaju posmatrače na biračkim mjestima. To su u pravilu levati koji pojma nemaju i koji za neke male pare budu zadovoljni, obave taj posao a da i ne znaju čemu su prisustvovali. Stranka koja to dozvoli smiješna je.

JOŠ BEZBROJ NAČINA – Registrovano je više od osamdeset načina krađe glasova. Ali mnogi od tih načina zavise od uslova konkretne izborne jedinice ili grada.

Međutim, prije nego odlučite za izbore kao birač, posmatrač, simpatizer ili kandidat na listi, baviti se nečasnim i kriminalnim radnjama s ciljem lopovskog pribavljanja glasova nekoj od stranaka, treba da imate na umu i da je to krivično djelo, koje po zakonu ove zemlje sa sobom nosi i određene sankcije zavisno od toga koliko ste spremni rizikovati.primjedbe posmatraca