Arhiva članaka objavljenih na Visoko.co.ba

Otvorena Likovna kolonija ADA i prodajna izložba ručnih radova

1. Dan manifestacije Dani kulture i sportaNaša ekipa je, povodom prvog dana manifestacije Dani kulture i sporta Visoko 2014., obišla lokacije na kojima su otvorene tradicionalna Likovna kolonija ADA, u organizaciji Udruženja građana “Likum 76” i prodajna izložba ručnih radova četiri visočka udruženja: “Mozaik”, “Nit života”, “Visočke sevdalije” i “Pokret zlatne ruke”. Ovim aktivnostima, koje se održavaju u samom centru grada, zvanično su otvorena vrata manifestacije Dani kulture i sporta, koja će trajati od 25-29. augusta.

Na Trgu Džemala Bijedića, kako je protekle dvije godine tradicija, otvorena je XI po redu Likovna kolonija ADA, koja je i ovog puta okupila članove UG “Likum 76”, kako profesionalne slikare, tako i one koji ovu umjetnost smatraju hobijem.
Povodom otvaranja ovogodišnje kolonije, predsjednik udruženja Džemail Silajdžić za našu redakciju je kazao: – “Kako su naši sugrađani i navikli, Likovna kolonija ADA već jedanaestu godinu zaredom nastavlja svoj rad i na taj način okuplja sve likovne umjetnike oko jedne manifestacije, a što nam je izrazito drago i mnogo mladih likovnih umjetnika, koji će, zajedno sa UG “Likum 76”, u budućnosti činiti okosnicu ove kolonije. Cilj ovogodišnje kolonije, kao i one od prošle godine, jeste oplemenjivanje centra grada, odnosno, Trga Džemala Bijedića, kako bi makar u vrijeme održavanja ove manifestacije ovaj lokalitet pokazao svoj veliki potencijal za održavanje raznih manifestacija.”
Ovogodišnja Likovna kolonija ADA trajat će do petka 29. 08., kada će biti upriličeni tradicionalni “Visočki likovni susreti”, na kojima će biti predstavljeni svi radovi koji su nastali u vrijeme ove likovne kolonije. Također, iz UG “Likum 76”, kazali su kako se ovoj likovnoj koloniji mogu priključiti svi sugrađani koji žele da rade i koji vole likovnu umjetnost, te na taj način, barem svojim prisustvom, mogu uveličati ovu manifestaciju.

Pored tradicionalne likovne kolonije, u foajeu Gradskog kina Visoko, također je otvorena i prodajna izložba ručnih radova u organizaciji UG “Mozaik”, koji su se ove godine potrudili da, kao gostujuće izlagače, pozovu i udruženja koja su srodna njihovom, pa tako u izložbenom prostoru pored radova iz “Mozaika”, možete pogledati i radove izlagača iz udruženja: “Nit života”, “Visočke sevdalije” i “Pokret zlatne ruke”, koji su se zaista potrudili da svojim sugrađanima ponude razne zanimljive ručne radove iz svog asortimana.

Fotogaleriju sa ovih zanimljivih početaka manifestacije Dani kulture i sporta možete pogledati na LINKU