Arhiva članaka objavljenih na Visoko.co.ba

Microsoft Azure od danas dostupan u Bosni i Hercegovini

microsoft azureMicrosoft je objavio da su Azure cloud servisi dostupni u Bosni i Hercegovini, što znači da svi zainteresirani za ove servise već danas mogu kreirati probni nalog u trajanju od 30 dana.

Azure je otvorena i fleksibilna cloud platforma koja korisnicima omogućava da brzo razviju i ponude svoje aplikacije korištenjem globalne mreže Microsoft podatkovnih centara. Aplikacije je moguće razviti korištenjem bilo kojeg programskog jezika, alata ili frameworka, bez brige o serverskoj infrastrukturi. Azure omogućava skaliranje aplikacija i usluga prema radnom opterećenju te plaćanje isključivo za resurse koje vaša aplikacija koristi.

“Veliko nam je zadovoljstvo objaviti da su Azure cloud servisi od danas komercijalno dostupni u Bosni i Hercegovini. U narednom periodu kroz naše i partnerske skupove, odnosno treninge za programere i IT profesionalce, predstavit ćemo sve pogodnosti koje Azure pruža, sa fokusom na uštede koje je moguće ostvariti prilikom transformacije tradicionalnih servisa u cloud, ali i hibridne scenarije koji podrazumijevaju korištenje postojeće infrastrukture u kombinaciji sa Azure servisima.”, rekao je Omar Krivošija, direktor Microsoft ureda u Bosni i Hercegovini.

Microsoft je u Bosni i Hercegovini još prije 2 godine podržao inicijativu Fakulteta informacijskih tehnologija iz Mostara da se rad na Azure platformi uključi u izučavanje na tom fakultetu, te su dvije generacije studenata već imale prilike da nauče nešto više o mogućnostima Azure platforme, baza podataka i pratećih servisa u sklopu predmeta Cloud Computing.

Uz objavu o dostupnosti Azure servisa za 51 novo tržište, među kojima je i Bosna i Hercegovina, Microsoft je još objavio i dostupnost DocumentDB NoSQL servisa u probnoj verziji, novog servisa za pretraživanje, poboljšanja na Azure Web Sites i Azure Insights uslugama, kao i podršci za SQL Server AlwaysOn, odnosno podršci za API Management REST API. Više informacijama o novostima vezanim za Azure platformu možete pronaći ovdje.

Microsoft partneri, MSDN pretplatnici i članovi BizSpark programa, koji omogućava kompanijama mlađim od 5 godina koje se bave razvojem softvera da dobiju pristup kompletnom Microsoft softveru besplatno, imaju mogućnost da svaki mjesec iskoriste besplatni Azure kredit te tako ostvare velike uštede.

Ukoliko želite da besplatno isprobate Azure u periodu od 30 dana, tokom kojih na raspolaganju dobivate kredit u iznosu od 200 američkih dolara koji možete utrošiti na željene servise, potrebno je da se prijavite putem zvanične web stranice.

Posted in BiH