Arhiva članaka objavljenih na Visoko.co.ba

Četiri najjače visočke stranke nemaju nikoga na kompezacijskim listama, čast spašavaju BPS, SBiH i NSRZB

kompezacijske listePolitičko Visoko je ipak pred Opće izbore i pored puno boljih pozicija na listama koje su dobili visočki kandidati pokazalo svu svoju slabost spram političkih autoriteta iz Zenice iz Sarajeva. Slikovit primjer i dokaz naše tvrdnje su kompezacijske liste. Naime, nakaradan kakav jeste izborni zakon u BiH ima nešto što se zove “Kompezacijska lista” koja je jako bitan faktor nakon izbora, čini između 23 i 27% onih kandidata koji će se naći u Državnom i Federalnom parlamentu, a koje uopšte nije izabrao narod. Tako da unutar svih stranaka postoje pojedinci koji svojim političkim autoritetima bore se za glasove naroda, da bi onda kajmak pokupili miljenici vrha svake stranke koji se nalaze na kompezacijskoj listi i tako dobijaju nezasluženo osvojene mandate.

Na kompezacijskim listama nema nikoga iz četiri najjače visočke stranke

Četiri trenutno najjače političke stranke u Visokom SDA, ASDA, SBB i SDP nemaju niti jednog kandidata na kompezacijskim listama. Zapravo ima jedan kandidat, on se zove Halid Genjac i nalazi se na broju jedan kompezacijske liste SDA za Državni parlament, s tim da gospodin Genjac odavno nema ništa zajedničko sa gradom čiju adresu zvanično navodi kao adresu stanovanja. Lokalni predsjednici stranaka svoju političku snagu i autoritet bi trebali pokazati upravo na ovom polju, tu se jasno vidi koliko nas cijene Zenica i Sarajevo.

Međutim, nije sve tako sivo, političku čast pred naredne izbore iz perspektive kompezacijskih listi kao faktora ozbiljnosti političkog Visokog brane Visočani koji se nalaze na listama za Federalni parlament, a ujedno su i na kompezacijskim listama. Najbolje pozicionirani je Mirnes Fatić iz BPS-a koji se nalazi na devetom mjestu, zatim Melina Hasić iz SBiH koja je na 14 mjestu i Elbis Rašidović iz NSRZB koji je na dvadesetoj poziciji. Kada je u pitanju Državni parlament, Amir Zukić (SDA), Asmir Hodžić (SBiH) i Ratko Orlandić (NSRZB) nisu u statusu onih koji se mogu nadati mandatu sa kompezacijske liste.

Šta su to kompezacijski mandati?

Kompenzacijski mandati podrazumijevaju mandate koji se raspodjeljuju na liste političkih stranaka ili koalicija prema broju dobivenih važećih glasova i služe da kompenziraju nedovoljnu proporcionalnost na nivou entiteta, a koja nastaje sabiranjem rezultata za pojedine višečlane izborne jedinice u entitetu.

Kandidatska lista za kompenzacijske mandate sadrži samo imena kandidata koji se već nalaze na redovnim kandidatskim listama koje je podnijela politička stranka ili koalicija za jednu ili više višečlanih izbornih jedinica. Kandidati koji se nalaze na kandidatskoj listi za kompenzacijske mandate mogu biti sa liste bilo koje višečlane izborne jedinice jednog entiteta i za isti izborni nivo.
 
Pojednostavljno, kompezacijska lista je prostor da stranka dodatno favorizuje neke kandidate i da im duplu šansu, jedini uslov da bi se bilo dio ove priče je taj da stranka mora preći 3% od ukupnog broja vežećih glasova. Najpošeniji način je da svako ko misli da nešto vrijedi, izađe na izbore, bude na listi i da mu narod/birači jasno kažu šta je to što on vrijedi suprotno njegovom subjektivnom političkom mišljenju o sebi samom.
 
Još uvijek u BiH postoje i oni koji zagovaraju da liste budu zatvorene što bi značilo da nakon izbora, izborni plijen pojedinci raspoređuju kako bi oni htjeli i željeli po uzoru na jednopartijski sistem ili Sjevernu Koreju. Bilo kako bilo, nama je glasati visočki i pokušati “progurati” naše ljude od Kantona, preko Federacije do Državne vlasti. Za tu misiju trebamo biti disciplinovani birači i na listama bez obzira za koju stranku glasali treba zaokuživati visočke kandidate.