Arhiva članaka objavljenih na Visoko.co.ba

Federacija BiH zadužuje se dodatnih 160 miliona KM

vlada f bih   fotoFederalna vlada donijela je danas dvije odluke kojima je odobrila zaduženje Federacije BiH od ukupno 160 miliona KM putem emisije obveznica.
Iz Vlade je objašnjeno da je najnovije zaduženje odobreno radi prikupljanja novca za finansiranje izdataka utvrđenih budžetom FBiH za ovu godinu. U prvom slučaju se radi o emisiji obveznica u nominalnom iznosu do 50 miliona KM, a u drugom od 110 miliona KM.

Vlada je danas prihvatila i Izvještaj o zaduženju FBiH putem emisije trezorskih zapisa na aukciji održanoj 22. jula ove godine. Tada je prodato svih 3.000 zapisa ukupne nominalne vrijednosti od 30 miliona maraka.

Ekonomski analitičar u Vanjskotrgovinskoj komori BiH Igor Gavran nije iznenađen odlukom o novom zaduženju FBiH.

“Od ovog poteza samo bi bilo pogubnije da odluče povećati poreze za privredu i građane, što će sigurno na kraju i morati učiniti kad ne budemo mogli vraćati dugove”, upozorio je Gavran.

Naglasio je da Vlada FBiH kontinuirano poseže za ovim za nju najlakšim kratkoročnim rješenjem – novim zaduženjima, a ne radi na kreiranju dobrih ekonomskih politika koje bi rezultirale stvaranjem nove vrijednosti.

“Oni prosto nastavljaju spiralu zaduživanja. Kad ovi dugovi dođu na naplatu, dizat će nove kredite, emitovati obveznice ili prodavati trezorske zapise, što je pogubno”, ocijenio je Gavran.

Vlada FBiH donijela je danas odluku o načinu evidentiranja prikupljenih sredstava po Zakonu o finansiranju pomoći za otklanjanje posljedica prirodne nesreće i obnovu područja zahvaćenih prirodnom nesrećom tokom maja.

“Novac se evidentira na posebnim računima budžeta FBiH, te budžeta kantona i budžeta jedinica lokalne samouprave”, saopćeno je iz Vlade FBiH.

Posted in BiH