Arhiva članaka objavljenih na Visoko.co.ba

Maloljetnička delinkvencija u ZDK

maloljetnicka delikvencijaMaloljetnička delinkvencija u prvoj polovici ove godine u Zeničko-dobojskom kantonu u manjem je obimu nego u istom periodu prošle godine.

Naime, tokom prvog polugodišta ove godine za 1.672 počinjena krivična djela prijavljene su 1.403 osobe, od kojih je 71 maloljetnik (ili 5,1 posto), što u odnosu na isti period prethodne godine predstavlja smanjenje maloljetnih delinkvenata za 15 osoba (ili 17,4 posto).

Nasilje u porodici

Kada su u pitanju krivična djela, u prvih šest mjeseci 2014. dvoje maloljetnika u ZDK-u prijavljeno je zbog nanošenja teške tjelesne povrede, dvoje za učestvovanje u tuči, sedam zbog ugrožavanja sigurnosti, po jedan za spolni odnošaj sa djetetom i nasilje u porodici, tri zbog posjedovanja i omogućavanja uživanja opojnih droga, 13 zbog krađe, 30 zbog teških krađa, te po jedan za razbojničku krađu i razbojništvo. Također, po dva maloljetnika prijavljena su zbog utaje, oduzimanja tuđe pokretnine i izazivanja opće opasnosti, te po jedan zbog oštećenja tuđe stvari, teškog krivičnog djela protiv sigurnosti javnog prometa, nasilničkog ponašanja i nedozvoljenog držanja oružja ili eksplozivnih materija.

Među ovim krivičnim djelima je i ono koje je zgrozilo javnost u našoj zemlji. Maloljetnik, koji bi ovih dana trebao napuniti 18 godina, odranije poznat zbog problematičnog ponašanja po domovima za djecu bez roditeljskog staranja u kojim je živio, ali i školama koje je pohađao, u februaru je u Zenici silovao 11-godišnju djevojčicu. Pratio ju je dok se vraćala iz škole i brutalno silovao u liftu zgrade u kojoj ona stanuje, nanijevši joj teške povrede. 

Tomislav B. (1996) je presudom Općinskog suda u Zenici 23. aprila osuđen na kaznu zatvora u trajanju od deset godina zbog krivičnog djela spolni odnošaj sa djetetom, tj. silovanja djevojčice 12. februara. Radi se o maksimalnoj, istina prvostepenoj, kazni za maloljetnike koju je izrekla Slavica Džaferović, sudija za maloljetnike. 

Ovaj stravični zločin zenička policija rasvijetlila je nepunih 18 sati nakon silovanja, te uhapsila počinioca. Ispostavilo se da su Tomislava B. u više navrata službenici MUP-a ZDK-a prijavljivali zbog bludnih radnji, jer je djevojčice svog uzrasta u jednoj osnovnoj školi, uz prijetnju nožem, prisiljavao na oralni seks.

Jedanaestogodišnjakinja koju je silovao završila je u zeničkoj bolnici, gdje je operisana, a potom je jedno vrijeme liječena i na Odjelu dječije hirurgije.

Tomislav B. rođen je u Jajcu, gdje žive njegove majka i baka, kod kojih je jedno vrijeme stanovao nakon boravka po domovima za nezbrinutu djecu u Zenici i Varešu. U ustanovu Dom-porodica iz Zenice stigao je iz Centra u Jajcu sa problemima u ponašanju okarakteriziranim kao ometenost u razvoju. Dok je bio u Zenici, išao je prvo u obližnju osnovnu školu, odakle je zbog problematičnog ponašanja prebačen u specijalnu školu. Zbog učestalih problema traženo je od Centra za socijalni rad Jajce da se izmjesti, što je i učinjeno 10. februara 2011. kada je premješten u drugu ustanovu u Varešu, odakle je, nakon kraćeg boravka, vraćen je u Jajce, gdje je živio sa majkom i bakom.

Prije tri godine prihvatila ga je organizacija brazilskog humanitarca Waltera Consalvesa Pereire koja na dvije lokacije u Zenici ima centar za djecu bez roditeljskog staranja i kojem je Centar za socijalni rad dao starateljstvo.

Propusti u odgoju

Godinu ranije, dakle tokom 2013, evidentirana su 3.543 krivična djela, prijavljene su 2.782 osobe, od kojih je bilo 170 maloljetnika (ili 6,1 posto).

Osam maloljetnika prijavljeno je zbog nanošenja teške tjelesne povrede, dva zbog neovlaštene proizvodnje i stavljanja u promet opojnih droga, a tri zbog posjedovanja i omogućavanja uživanja opojnih droga, ali 44 zbog krađa, a 72 zbog teških krađa, devet zbog razbojništava, sedam zbog oštećenja tuđe stvari, šest zbog šumske krađe i dva zbog izazivanja opće opasnosti. Također, po tri maloljetnika su “zaradila” prijave zbog lažnog prijavljivanja i krivotvorenja isprave, po dva zbog nasilničkog ponašanja i nedozvoljenog držanja oružja ili eksplozivnih materija, te po jedan zbog sprečavanja službene osobe u vršenju službene radnje, paljevine, učestvovanja u tuči, upoznavanja djeteta sa pornografijom, nasilja u porodici, pripremanja krivičnog djela i jedan zbog krivičnog djela iz drugih posebnih zakona.

Tokom 2012. u ZDK-u je zbog 3.624 krivična djela prijavljeno 2.887 osoba, od čega su 184 bile maloljetne.

– Ovi podaci ukazuju na činjenicu da je u cilju prevencije maloljetničkog prestupništva i delinkvencije potrebno prije svega djelovati i raditi preventivno, u što treba uključiti sve subjekte u društvu koji će većim angažmanom preduzeti mjere koje im njihova uloga u društvu daje. Naime, činjenica je da se u odgoju djece u velikoj mjeri izgubila odgojna uloga obrazovnih institucija, koje se, prije svega, bave obrazovanjem. Također, porodica je usljed “trke” za drugim, naizgled važnijim stvarima, umnogome zanemarila svoju odgojnu ulogu. To je dovelo do toga da veći broj maloljetnika danas ima pogrešnu predstavu o pravim vrijednostima te da se povode za pogrešnim stvarima i na taj način ulaze u nezakonite radnje, a da nemaju za to osjećaj. Propusti u odgoju, kao i nekontrolisano prisustvo na pogrešnim internet-stranicama, kao i videoigrice, također za posljedicu imaju povećanu agresivnost djece, što se često manifestuje u javnoj komunikaciji te dovodi do remećenja normi ponašanja i nezakonitosti, ističe Aldina Ahmić, portparol Uprave policije MUP-a ZDK-a.

Prevencija

Uz napomenu da službenici MUP-a ZDK-a kontinuirano poduzimaju operativne aktivnosti na terenu u cilju smanjenja maloljetničke delinkvencije, naša sagovornica naglašava da oni, pored represivnih, poduzimaju i preventivne mjere u vidu racija, pretresa osoba i prostorija, nadziranja objekata i lokaliteta, preventivnih obilazaka i drugih vidova policijskih aktivnosti usmjerenih na sprečavanje narušavanja javnog reda i mira u ugostiteljskim objektima i na lokalitetima, pri čemu su posebni akcenti stavljeni na objekte i lokalitete gdje su već zabilježeni slučajevi činjenja krivičnih djela i prekršaja naročito maloljetnika.

– Te aktivnosti su naš stalni zadatak, napominje Ahmićeva, te ističe kao su tim aktivnostima postignuti određeni rezultati, što pokazuju parametri o smanjenju maloljetničke delinkvencije. Ti pokazatelji, veli, mogu biti i bolji, a cilj je generalno preveniranje vršenja krivičnih djela maloljetničke populacije.

Nema pravila

Dok su prije krivična djela i prekršaje pravili uglavnom stariji maloljetnici (od 16 do 18 godina), sada više nema pravila. Granica je davno pomjerena prema dolje, te ima izvršilaca i ispod 14 godina (djeca), koji ne podliježu krivičnom gonjenju, ali i dosta onih između 14 i 16 godina.

Zenicablog.com/Visoko.co.ba