Arhiva članaka objavljenih na Visoko.co.ba

Isplata poticaja ili poljoprivrednici sa područja ZDK idu u do sada najmasovnije proteste

biogradlija1U ponedjeljak 11. augusta Udruženje poljoprivrednika Zeničko-dobojskog kantona je na protokol Vlade uputila dopis u kojem od Vlade Zeničko-dobojskog kantona traži da se u narednih 15/petnaest/dana izvrše isplate svih poticaja iz prošle 2013. godine, usvoji Program utroška sredstava za podsticaj u poljoprivredi za 2014. godinu, kao i objavi Javni poziv za uređenje zemljišta prema Programa za uređenje zemljišta u 2014. godini:

-Program u prošloj godini bio je obilježje svega samo ne podsticaja u poljoprivredi, a posebno podsticanja strateških proizvodnji koje obilježavaju naš kanton. Taj drakonski sastavljen program predvidio je rok za predaju dokumenata u trajanju od 8 dana i to na kraju kalendarske 2013. godine, kada je već sve bilo gotovo. Vlada Zeničko-dobojskog kantona i iz takvog programa, dakle iz prošle 2013. godine poljoprivrednicima duguje više od milion KM. August je na izmaku, a ni Programa utroška sredstava za 2014. godinu nema, iako je on već odavno trebao biti donesen. Javni poziv za uređenje zemljišta prema Programu nije objavljen, a ako se zna da je rok za uređenje zemljišta 80 dana po početnom stanju, to nas uvodi u kasni jesenji ili zimski period, prelazak u narednu godinu i iste probleme kojih nam je preko glave. Nema se šta više obečavati, niti čekati, čekamo potez Vlade, stojimo na raspolaganju za sve, ali poticaji u roku od 15 dana moraju biti plačeni ili primorani na to idemo u najmasovnije proteste pred Vladom-naglašava Sedin Biogradlija, Potpredsjednik Udruženja poljoprivrednika ZDK.

Napominjemo da Vlada Zeničko-dobojskog kantona za poticaj u poljoprivredi posljednjih godina izdvaja skromnih 2 miliona KM, mnogo manje nego li recimo Tuzlanski kanton, koji je ove godine predvidio 3,7 miliona KM i primjera radi uveo stavku uplačivanja 100 % doprinosa za obrtnike u poljoprivredi, povrat dijela uloženih sredstava za nabavku mehanizacije, značajan poticaj za peradarstvo ili Sarajevski kanton, koji uzgred i nema resorno ministarstvo poljoprivrede, a izdvaja 3,5 miliona KM iako smo po obimu proizvodnje sa tim kantonima poprilično ujednačeni, čak i predvodimo u pojedinim proizvodnjama:

-Ovakav odnos nadležnih u Vladi ZDK je više neizdrživ, i nemamo druge, stajačamo pred Vladom i nečemo ići dok nam se ne izmire dugovanja i zakonske obaveze. Svega je više dosta, a obečanja najviše, jer nema kakvih obećanja nije bilo. Od obečanja naša djeca ne mogu da žive. Poplave su uništile proizvodnje, a valjane reakcije za presadnju nije bilo, kako bi se barem nešto spasilo, farmeri su u vrijeme poplava zbog nedostatka stočne hrane za badava morali prodavati stoku, i ostali su bez svega, kuća,š tala, svega što su posijali. Sanacija nema, kako dočekati jesen?-završava Biogradlija.