Arhiva članaka objavljenih na Visoko.co.ba

Vlada vodi ZDK ka bankrotu?

zdk bankrot– Ambiciozan budžet Zeničko – dobojskog kantona (ZDK) za 2014. pretvorio se u nekontrolisano zaduživanje, ne pitajući nikog pod kojim uvjetima, jer će kredie sigurno vraćati neka druga vlada, tvrdi Mirsad Isaković, predsjednik Kantonalnog odbora Saveza za bolju budućnost (SBB ZDK). Za sljedeću sedmicu Skupština ZDK je najavila “hitnu izmjenu budžeta po skraćenom postupku”, a da zastupnicima nisu prezentirani stvarni efekti, kao i opasnosti koje se iza promjena kriju.  Isaković navodi da je zakonska obveza Vlade da prema Pravilniku o finansijskom izvještaju i godišnjem obračunu budžeta u Federaciji BiH periodične izvještaje budžeta  kantona dostavlja Federalnom ministarstvu finansija u roku od 30 dana po isteku obračunskog perioda, te da to nije učinjeno do 30. jula. 

– Vlada od početka nema “Mjere ekonomske politike za unapredjenje ekonomskog i socijalnog stanja”, a kad je budžet već krenuo nizbrdo, trebalo je ocijeniti rizik ostvarenja planiranih prihoda, te detaljno sagledati svaku pojedinačnu budžetsku poziciju svih budžetskih korisnika, kao i njene uštede. Promjene u budžetu su izglasane sa jednim listom papira, pozivom za sjednicu, bez ikakvog plana, strategije, procjene bilo kakve racionalne uštede, iako je to Skupština tražila u tri navrata, kaže Isaković.  Bivši ministar finansija ZDK kaže da se Vlada nije htjela baviti uštedama u svojim redovima, te onemogćavanju da jedan dužnosnik bude u više upravnih odbora, komisija, skupštini. Najgore od svega po budžet i ZDK je što je prekršen zakon koji predviđa, ako se već utvrdi manjak (deficit), Vlada mora naredne budžete planirati sa viškom (suficit), a ne ponovnim projektovanim manjkom, koji će pokriti iz novog zaduživanja (kredit). 

– Nedostaje Savjet stručnjaka, koji “proizvode” novac iz realnog sektora, koji bi radio volonterski i čiji bi se zaključci uvažavali, ali i Ekonomsko-socijalno vijeće, koje bi za isti stol dovelo one koji zarađuju i koji troše, privrednike i političare, smatra Isaković, dodajući da smanjenje plaća u administraciji, rasterećenje privrede, te primjene prijedloga iz “Bijele knjige” koju su priredili privrednici mora započeti “jučer, a ne sutra”. 

– Umjesto konkretnih zaključaka, koje privrednici mole godinama, Vlada prepisuje stare dokumente, pa čak i odredbe o “isključenju grijalica” radi ušteda, donesene u zimsko doba prije nekoliko godina.

– U 2015. godini Vladi Federacije dospjeva preko 1, 2 milijarde KM dospjelih anuiteta, čime će biti znatno umanjeni prihodi kantonima. Zakon o pripadnosti javnih prihoda je ove godine uzeo ZDK dodatni 0,2 %, a dospjeli anuiteti u 2015. za ZDK su 4.880.331 KM. Uz sve to imamo umanjen rast industrije zbog prirodnih nepogoda. Najgore od svega nas je zadeila nepogoda zvana Vlada ZDK koja na sve ove fakte ide u samoubilačko zaduženje koje ne prati stvarna ušteda u “svojoj kući”, što neminovno vodi bankrotu, kaže Isaković. 

Visoko.co.ba/Zenicablog.com