Arhiva članaka objavljenih na Visoko.co.ba

Kredit za Kantonalnu bolnicu Zenica

kb zenicaVlada Zeničko-dobojskog kantona pokrenula je inicijativu o kreditnom zaduženju Kantonalne bolnice Zenica u iznosu od 10 miliona KM, u svrhu izmirenja dugova ove medicinske ustanove.

Ovaj potez osnivača je uslijedio nakon upozorenja menadžmenta i Upravnog odbora zeničke bolnice o dubokoj finansijskoj krizi u ovoj ustanovi i ogromnom dugu koji ima prema dobavljačima opreme i materijala, što bi moglo dovesti do blokade njenog rada.

– Iz Razvojne banke F BiH smo dobili informaciju da ova finansijska institucija ima na raspolaganju određeni iznos namijenjen nelikvidnim ustanovama, kakva je zenička bolnica. U slučaju da nam odobre kredit, godišnja tranša Fonda zdravstvenog osiguranja prema Kantonalnoj bolnici Zenica, koja sada iznosi 45 miliona maraka, bila bi uvećana za iznos rate po osnovu ovog kreditnog zaduženja, izjavila je za RTV Zenica Senka Balorda, kantonalna ministrica zdravstva. U pismu upozorenja, koje je Upravni odbor zeničke bolnice uputio Vladi, navodi se da dugovanja ove ustanove dostižu 16 miliona maraka.

Visoko.co.ba/Rtvze.ba