Arhiva članaka objavljenih na Visoko.co.ba

U Zenici i Žepču poboljšana situacija nakon posljednjih poplava

maglaj7Uspostavljena je putna komunikacija Nemila-Bistričak u općini Zenica, nakon čega su prohodni putevi za mjesta koja gravitiraju ovom području, javio je dopisnik Agencije ONASA. Radi se o selima koja su do jučer bila potpuno odsječena, a to su Šerići, Smajići, Kolići i druga. Građevinska operativa i mobilne ekipe na širem podučju općine Zenica i dalje su neprekidno na terenu i rade na raščišćavanju putnih komunikacija i održavanju minimalne prohodnosti na najugroženijim putnim pravcima, nakon pojave novih klizišta. Najviše se radi na sanaciji dijela vodotoka na području općine Zenica, saopćio je Općinski štab civilne zaštite.        

Radi se i na raščišćavanju nanosa u naselju Topčić Polje, a građevinska operativa radi i na otkopavanju putne komunikacije za selo Sebuje, raščišćavanju naplavina na klizištu Kula, kao i na područjima Nemile, Orahovice i Kolića. U općini Žepče rijeka Papratnica vraćena je u svoje korito. Podvožnjak na regionalnoj cesti u Žepču je pročišćen i omogućen je ulaz u grad i odvijanje saobraćaja prema Zavidovićima. Ulaz u Željezno polje sa puta M-17 u mjestu Čole je prekinut zbog izlijevanja rijeke Željeznice, čime je onemogućen prilaz u Željezno polje, osim alternativnim pravcem preko Gornje Golubinje. Na području mjesne zajednice Bistrica srušena su dva mosta.        

U Gornjoj Lovnici, zbog aktiviranja klizišta, iz kuće je evakuisana jedna porodica. Mašine Federalne i Uprave civilne zaštite Zeničko-dobojskog kantona (ZDK) angažovane su na čišćenju putnog pravca prema Željeznom polju. Angažovane su snage Oružanih snaga BiH u Željeznom polju sa jednim rovokopačem i dva kamiona, koji intenzivno rade na produbljivanju korita rijeke Željeznice, kaže se u izvještaju Uprave civilne zaštite ZDK.

ONASA/Visoko.co.ba