Arhiva članaka objavljenih na Visoko.co.ba

Prvorazredni vazal

suljagic komsic1Nastup Bakira Izetbegovića u Visokom, nezapamćen je slučaj vazalstva i podaništva u ovoj zemlji od vremena Husein kapetana Gradaščevića, Zmaja od Bosne. Vjerovao sam do sinoć da smo kao narod to preboljeli još prije skoro dvije stotine godina, ali je Bakir očigledno, odlučio je da pljune na dva vijeka ponosne bosanske historije.

Bakirova izjava, međutim, da Recep Tayyip Erdoğan nosi istu zastavu koju je nosio prvi Predsjednik Republike BiH, Alija Izetbegović je šokantna. Sve do sinoć sam bio uvjeren da je i naš prvi Predsjednik, kao i svi mi, nosio zastavu sa šest ljiljana. Zastavu jedinstvene, cjelovite i nedjeljive Bosne i Hercegovine. Ako je postojala još neka zastava za koju je Bakir znao, ako su postojali još neki skriveni i neizrečeni ciljevi naše borbe, pozivam ga ovim putem da ih objelodani! Za razliku od njega, mnogi od nas su u borbi za ovu državu izgubili sve ili skoro sve i red je da znamo, makar i sa zakašnjenjem od 22 godina, da li smo ratovali za još nešto osim naše jedine Bosne i Hercegovine!

Želim ovim putem da ponovim svoju osudu podaništva koje je ispoljio Bakir Izetbegović, trenutni član Predsjedništva BiH iz reda Bošnjaka, direktno se pritom miješajući u izborni proces u drugoj, prijateljskoj, državi. Servilnost, koja je bila nepozvana, koju je ispoljio Bakir u ovoj zemlji niko nije ispoljavao od bune koju je podigao Husein-kapetan Gradaščević 1831. godine.

Bakirova odluka da pljune na skoro dvije stotine godina historije je njegova lična, ali implikacije njegovog ponašanja nam svima nanose štetu. Njegova privatizacija odnosa sa prijateljskom državom, koju poštujemo i čiju pomoć cijenimo, sada je već izmakla kontroli. Naši turski prijatelji ne traže da pred njima padamo ničice i s druge strane očekuju partnere sa izgrađenom sviješću autohtonog evropskog naroda koji je more krvi prolio da bi odbranio svoje pravo na egzistenciju i pravo na državu.
Bakirova izjava, međutim, da Recep Tayyip Erdogan nosi istu zastavu koju je za vrijeme agresije na Bosnu i Hercegovinu nosio prvi predsjednik BiH Alija Izetbegović, je u najboljem slučaju kratkovida, a u najgorem predstavlja pljuvanje po tri godine oslobodilačke borbe svih građana naše zemlje, bez obzira na njihovu vjeroispovjest ili etničku pripadnost.

Kao i milioni drugih građana do te Bakirove izjave bio sam siguran da je naš prvi predsjednik nosio isključivo i jedino zastavu sa šest ljiljana. Stoga javno pozivam Bakira da kaže koja je to druga zastava pod kojom smo se borili? Da li postoje ili su postojali neki neizrečeni ciljevi naše borbe koje samo Bakir zna? Ili i danas postoje dvije zastave, ona koja se vijori na Predsjedništvu BiH i ona koju Bakir krije pod Zarinim kaputom? Mi koji smo za razliku od Bakira izgubili sve ili skoro sve u borbi za nezavisnu Bosnu i Hercegovinu, zaslužujemo da to znamo makar i sa zakašnjenjem od dvije decenije.