Arhiva članaka objavljenih na Visoko.co.ba

Anel Lepić: “Drago mi je da je moja prva samostalna izložba u mom Visokom”

Anel Lepić izložba MMS Kopiraj

I pored toga što se MMS tim već odavno potrudio da najavi ovu izložbu, koja će biti najbolja uvertira u sam festival kreacije i umjetnosti, jer se radi o vrhunskom likovnom umjetniku iz našeg grada, koji prvu samostalnu izložbu održava upravo u svom rodnom gradu, preporučujemo vam da pročitate i intervju sa Anelom Lepićem. Kako to izgleda Many Man Show kroz pogled jednog umjetnika?

Ne zaboravite da posjetite našu facebook stranicu i pratite najnovije informacije o MMS-u: https://www.facebook.com/many.man.show

 

MMS: Iako smo najavom izložbe na neki način već predstavili akademskog slikara Anela Lepića, možda bi za početak najbolje bilo da nam ti sam kažeš nešto o sebi?

Anel: Ja sam Anel Lepić, rođen 1989.godine u Visokom. Pojam umjetnosti me pronašao još u periodu ranog djetinjstva, te nastavio fascinirati sve do dana današnjeg. Mislim da sam od početka znao da će umjetnost biti moj životni poziv, jer sam je doživljavao bliže nego sve ostale stvari. Nakon završene gimnazije, odlučio sam da svoje znanje i vještine nastavim razvijati na Akademiji likovnih umjetnosti u Sarajevu, gdje sam diplomirao 2013.godine. Trenutno sam student drugog ciklusa, gdje aktivno završavam svoj master rad.

MMS: Upoznati smo sa tvojim radovima koji su doživjeli sjajne premijere na raznim izložbama u BiH, pa čak i u europskim metropolama, no možeš li nam kazati nešto više o izložbi koju spremaš za posjetioce festivala Many Man Show?

Anel: Izložba kojom ću se predstaviti u okviru ovogodišnjeg MMS festivala obuhvata jedan dio mog diplomskog rada “Smrt-konačni san ili konačno buđenje” realiziranog prošle godine, te jedan dio radova mog master rada “Put u nepoznato” koji je pri svojim završnim fazama izrade. Osim toga, tu su još i poneki radovi koji su analitički prethodili mom diplomskom i master radu, a za koje sam smatrao da je bitno predstaviti. Ovdje se radi o mojoj prvoj samostalnoj izložbi i jako mi je drago što će biti upriličena u Visokom.

MMS: Inspiracija za sve tvoje slike je smrt, pomalo čudno za jednog mladića koji je prepun energije i života. Zašto baš taj apstraktni pojam uzimaš za okosnicu tvog slikarskog opusa?

Anel: Smrt je pojam koji nas ograničava na život. Ukoliko ovaj pojam emocionalno filtriramo iz negativnog u pozitivno shvatanje, onda postajemo prepuni energije i života, kako već rekoste. Moje oružje tog istog filtriranja je likovna umjetnost. Smatram da umjetnička tematika i umjetnička ideja pronalazi umjetnika, a ne umjetnik tematiku i ideju, tako da ja nisam odjedom odlučio problematizirati pojam smrti kroz moju umjetnost, već jednostavno osjećam da je to ono što treba da radim. Jako je teško da vam dam potpun odgovor na ovo pitanje iz razloga što isti odgovor nisam uspio dati ni samom sebi.

MMS: Pored titule akademskog slikara, ko je ustvari Anel Lepić? Znamo da mnogo vremena provodiš baveći se volonterskim radom, pa nam kaži nešto o tome?

Anel: Radi se o osobi koja sve svoje vrijeme posvećuje umjetnosti, ne likovnoj, nego umjetnosti uopće. U tom smislu se pokušavam razvijati što je moguće više, i radom na drugim poljima umjetnosti, gdje prevashodno mislim na muzičku umjetnost koja mi je podjednako draga i bliska kao i likovna, nastojim da izgradim i upotpunim svoju ličnost. Što se tiče volonterskog rada, u mom slučaju na planu likovne umjetnosti, mislim da je nesebični rad i prenošenje znanja drugim ljudima od krucijalnog značaja za već pomenutu izgradnju ličnosti i shvatanje samog sebe. Jako je laskav osjećaj kada znate da mali dio vas pomaže drugima i doprinosi interkulturalnom razvoju.

MMS: Saznali smo da postoje mnoge ponude za tvoje slike i da je interesovanje zaista veliko i kod nas, ali i u Evropi, pa nas zanima gdje vidiš sebe nakon završenog studija?

Anel: Nakon završenog drugog ciklusa, planiram upisati doktorske studije, najvjerovatnije izvan Bosne i Hercegovine, budući da je situacija na tom planu ovdje jako skromna. Uživam u nepredvidivosti života i doživljavam ga avanturistički, tako da će i meni biti iznenađenje gdje ću biti i šta ću raditi nakon završenih studija. Mislim da od života možemo dobiti najviše jedino ako ga shvatimo kao slobodu u pravom smislu te riječi. Ukoliko sebe vidimo negdje tačno u daljoj budućnosti, u startu se ograničavamo.

MMS: Za kraj, možeš li da nam kažeš da li si prošle godine imao priliku da prisustvuješ MMS festival, i ako jesi, kakvi su tvoji utisci, te kakvim ti se čini sam festival kao ideja?

Anel: Da, prisustvovao sam prošlogodišnjem MMS festivalu. Moji utisci, a siguran sam i utisci svih posjetitelja su jako pozitivni. Visoko ima mlade ljude koji su prepuni entuzijazma i kreativnosti, tako da nije ni čudo da se radi o jako kvalitetnom projektu koji promovira sve pozitivne vrijednosti. Želim da festival potraje i siguran sam da će se još više razvijati iz godine u godinu.

MMS: Da li imaš neku poruku za prijatelje i posjetioce našeg festivala? Možda da ih zajedno pozovemo na otvorenje festivala i naravno tvoje izložbe?

Anel: Da, naravno. Pozivamo sve zainteresovane na otvorenje ovogodišnjeg MMS festivala i na otvorenje moje izložbe, naravno ko je u prilici da dođe. Takođe, pozivamo sve na cjelokupni festival, siguran sam da će uživati u jako zanimljivom programu, gdje neće izostati izvanredno druženje.