Arhiva članaka objavljenih na Visoko.co.ba

Složena situacija u ZDK

topcic polje 07082014Najsloženija situacija nastala posljednjim kišnim nevremenom na području opštine Zenica trenutno je u Topčić Polju, Nemili i Bistričaku, javio je dopisnik Agencije ONASA. Mještani naselja Topčić Polje tokom noći su stražarali i posmatrali bagere koji raznose mulj i spriječavaju da blato, nanosi i kamenje, blokiraju cijevi, tunele i prolaze ispod mostova i izazovu nove katastrofalne poplave. Najveće probleme na području Topčić Polja stvara Starinski potok, kojem je vodostaj visok, usljed čega je došlo do bujica. Putna komunikacija Nemila – Bistričak je u prekidu, a Orahovička rijeka se izlila iz svog korita. Još ljudi je privremeno smješteno u zeničkoj kasarni ili domovima rodbine i prijatelja u Zenici.        

Na području općine Žepče usljed novih kišnih padavina u prekidu je sva putna komunikacija prema selima koja gravitiraju oko Željeznog Polja. Rijeka Željeznica se razlila po putevima, vodostaj rijeke je visok i nosi dosta mulja i kamenja svojim tokom. U prekidu je komunikacija koja sela spaja sa magistralnim putem M-17, u Donjoj Golubinji i Brižju. Ulazi u Žepče su pod vodom. Magistralni put M-17, kod mjesta Ograjina, zemlja koja je sletila na put je ukonjena i saobraćaj se odvija normalno.        

Putem od Nemile do Topčić Polja, na magistralnom putu M-17, mjestimično se nailazi na nanose materijala koje je voda donijela usljed čega se mjestimično saobraća jednom trakom, saopštava Uprava civilne zaštite Zeničko-dobojskog kantona (ZDK).          

Zbog obilnih kišnih padavina znatno su porasli svi vodotokovi na području općine Tešanj, naročito rijeke Tešanjke, Radušice i Usore i ugrozili stambene i privredne objekte na tom lokalitetu.

ONASA/Visoko.co.ba