Arhiva članaka objavljenih na Visoko.co.ba

Za njih je poturao leđa, a kad je došlo da mora da operiše leđa, oni njemu okrenuše leđa!

deba1Damir Vujić je bio devet godina uposlenik u firmi Prevent, radio je otprilike kao i svi ostali u Preventu, sa raznoraznim ugovorima kakvi jesu i na način kako se inače radi, bilo da su vikendi, praznici, “dvaneske”… I nije se bunio, kao i ostali smatrao se povlaštenim što uopšte radi, ima posao i platu. Oženjen je i otac dvoje djece, kolege kažu da je bio dobar radnik, a u trenucima kada su se dešavale krađe kože i ostali materijali za proizvodnju dokazao se i kao lojalan firmi i njenim vlasnicima. Dok je radio i doprinosio Preventu bio je dobar, a onda kad je Prevent bio njemu potreban u najtežoj borbi u životu prilikom operacije leđa, firma u kojoj je radio devet punih godina mu je okrenula leđa. Damir Vujić je trenutno u KB Zenica, jučer je po drugi put imao operativni zahvat na leđima. A sve je počelo na parkingu firme prilikom dolaska na posao. Ovo je njegova priča:

From: Almir Jazvin
Sent: Tuesday, October 08, 2013 8:04 AM
To: Esada Karovic
Cc: Mersiha Smailbegovic; Refija Gagula
Subject: Odgovoriti: pomoc kolegi

Poštovanje,

Kolega Vujić opet danas je imao problema sa kičmom. Došao je u situaciju da nije mogao izaći iz auta na parkingu kada je stigao na posao. Kolege su ga odvezli do doktora i trenutno je kući jako bolestan. Uvazavajući situaciju i ljudske potrebe u takvim situacijama bilo bi humano da kolegi novčano pomognemo jer je kolega u skoroj prošlosti bio također u lošoj zdravstvenoj situaciji i smatram da bi to bio humani gest sa naše strane kao i znak priznanja njemu za njegov savjestan rad do danas koji je ispoljavao prema našoj Grupaciji. Također poruka da nije zaboravljen i priznanja njegove bitnosti nama.

Hvala na odgovoru unaprijed u svakom slučaju,

Esada

 
U međuvremenu Damir Vujić po preporuci o svemu informiše i ostale u hijarahiji poslovanja Preventa. Nadajući se i vjerujući da će firma stati iza njega i razumjeti situaciju koja ga je zadesila.
 
—–Original Message—–
From: Damir Vujic
Sent: Wednesday, October 09, 2013 11:56 PM
To: Ramiza Arnautovic
Subject: info

Poštovanje Ramiza,

pri dolasku na posao u pon. 07.10.13. na parkingu firme prilikom izlaska iz auta potkočila su me leđa nisam mogao izaći iz auta niti se vratiti u njega. Tada sam nazvao kolegu Nijaza B. koji  je došao sa kolegom Emilom O. i uz njihovu pomoć sam odvučen u hitnu na injekciju. Navedene kolege su me nakon hitne odvukli i unijeli u kuću. Informisan od strane kolega rečeno mi je da izvadim tzv. ozljedni list jer smo osigurani pri dolasku i odlasku s posla, odnosno 24h. Na koji način i kojom procedurom da nastavim dalje s obzirom na zdravstvene posljedice koje bi mogao imati, odnosno da li sam ispravno informisan od strane kolega.
Unaprijed zahvaljujem

 
deba2Nakon ovog dopisa unutar Grupacije je počela beskonačna prepiska oko nadležnosti, potrebne dokumentacije i svega ostalog na osnovu čega bi Damir Vujić trebao da ode na oporavak u “Reumal” u Fojnicu. U međuvremenu, nakon nekoliko emailova upućenih svojim nadređenim stigao je malom konkretniji email na ime Damira Vujića, a od Mahira Škorića – Inženjera zaštite na radu:
 
Od: Mahir Skoric
Poslano: 11. listopada 2013. 10:53:27
Prima: Damir Vujic
Predmet: RE: info

Postovani kolega,

Halali nisam stigao ranije da odgovorim

Žao mi je da vam se to desilo i nadam se da se sada osjećate bolje vi ste uistnu kao zaposlenik Grupacije osigurani 24 sata i time dobijate sva prava koje nudi osiguranje ovdje se ne radi o klasičnoj povredi na radu al završit ćemo to. Molim vas ako ne možete vi lično da dođete da mi pošaljete nekog ko je upućen u ovaj slučaj da ti završimo ovu povredu bitno je da poznaje slučaj i vaše osobne podatke, (tipa datum rođenja, JMBG, škola, iskustvo itd.)

Nek mi dođe u ponedjeljak ujutru jer danas sam na drugoj lokaciji. Pogledajte svoje doznake što vam je ljekar napisao da li je povreda na radu ili ostale bolesti ako je ostale bolesti nakon naše prijave morali biste zamijenuti doznake. Molim vas da obratite ubuduce na ovakve stvari povreda se prijavljuje u toku od 24 sata. 

 
Nakon što Damir dobija preporuku za liječenje kao i upozorenje da bi zbog kašnjenja prikupljanja dokumentacije mogao završiti i na operacionom stolu, u jednom trenutku odgovorni i nadređeni su i izgubili njegovu dokumentaciju, pa je nastala opšta zbrka i prebacivanje odgovornosti.
 
—–Original Message—–
From: Refija Gagula
Sent: Wednesday, April 09, 2014 3:03 PM
To: Nijaz Beslagic; Damir Vujic; Nihad Bajric; Sabahudin Omanovic
Subject: RE: info

Ne možemo da nađemo dokumente, u tome je problem.

—–Original Message—–
From: Nijaz Beslagic
Sent: Wednesday, April 09, 2014 3:02 PM
To: Damir Vujic; Nihad Bajric; Sabahudin Omanovic; Refija Gagula
Subject: RE: info

Ma ne znam u čemu je problem već me više puta pitaju za te dokumente, Sabe mi je dao te papire (ne znam šta je sve bilo od papira) da predam Refiji što sam i odradio i predao joj na ruke lično čim sam se vratio iz kuhinje.
lp

Bešlagić Nijaz
Finansije/kontroling

—–Original Message—–
From: Damir Vujic

Sent: 9. april 2014 14:52
To: Nihad Bajric; Nijaz Beslagic; Sabahudin Omanovic; Refija Gagula
Subject: Odgovor: info

Poštovanje,

Dokumente sam dao Sabahudinu, a on Nijazu. Kolega Nijaz Bešlagic je direktono predao na ruke Refiji.

LP
 
deba3I dok su tako trajali beskonačni dopisi i prepiske, Grupacija odlučila platiti 50%, a Reumal povećao cijenu liječenja, Damir Vujić je otišao prvi put pod nož. Operacija leđa je bila neminovna.
 
Od: Damir Vujic
Poslano: 23. svibnja 2014. 11:43:23
Prima: Nihad Bajric
Predmet: Odgovor: info

Poštovanje

S obzirom da sam Vas već obavijestio da 01.05.14 cijena nije ista i ne vrijedi predračun koji sam ja dostavio, pa vas molim da tražite drugi od Reumala i da ta odobrena sredstva uplatite Reumalu što je i shodno proceduri jer dokument glasi na poslodavca. Na moju sreću nadam se da nalaz koji ću raditi u toku naredne sedmice ustanovi da su obavezna dugo očekivana terapija od 2 mjeseca čekanja patnje i muke nije narušila zdravlje na gore i da na osnovu urađenog nalaza imati istu dijagnozu, i molim dragog Boga da tako i bude, i molim dragog Boga da ne bude opet pod nož. Vjerujte mi da ne znam da BiH mogao proći isto i opet da moram učiti hodat 3 mjeseca i sve isto proći psihički. Valjda sam toliko zaslužio da se molite sa mnom dragom Bogu.

 
Hvala
LP
Damir
 
Bio je ovo očajnički email Damira Vujića nakon prve operacije u nadi da će sada biti ozbiljnije shvaćen jer očito da niko nije svjestan da je upravo nesavjesnim odnosom i došao u situaciju da mora na operaciju. U međuvremenu jedan od nadređenih šefova posjetio je ličnu Damira Vujića u njegovom domu, nakon čega je opisao situaciju koju je zatekao:
 
Poštovani,

Osejećao sam moralnu dužnost da Vam se obratim po pitanju uposlenika PBH Damira Vujića, isti je imao operaciju kičme prije 5-6 mjeseci i sada je na oporavku kući . Kako se problem desio pri dolasku na posao na samom parkingu kada je i odvezen za bolnicu i operisan (povreda je zavedena kao povreda pri dolasku na posao). Sva dokumentacija je uredno predata Mahiru Skoriću na uvid.
Večeras me je njegova supruga nazvala da dođem do njih kući jer je isti bukvalno počeo sam sebe da „tuče po tijelu„ a sve iz razloga što ima nepodnošljive bolove i zaista kada sam došao naišao sam na vrlo ružan prizor, a sve pred dvoje male djece koji su stari 1 god. dječak i 4 god. djevojčica.

 
Odvezao sam ga u hitnu gdje su mi rekli da svaki dan isti bude dovezen na primanje injekcije za bolove i da to nije rješenje, ali je jedino što mu oni mogu pomoći. Esada je odsutna sa posla i u toku je većine stvari o kojima pričam (i znam da je istom već pomagala novčano preko firme kao i iz fonda), a sada bi isti trebao na banjsko liječenje u Fojnicu (preporuka tima ljekara iz Zenice postoji rješenje) što bi trebalo da plati poslodavac (14 dana banja) sve je uredno predao, ali 50 dana nije dobio povratni info, a kada je odobreno isto već je bilo poskupljenje jer od 01.06. su nove cijene u Reumalu, a ovo je bilo uredno navedeno u momentu kada je isti predao prvobitni zahtjev.

Ne želim da namećem rješenja, niti imam na to pravo, ali mislim da se čovjeku treba pomoći jer je stvarno u vrlo teškoj zdravstvenoj kao i materijalnoj situaciji i svaki dan prolongiranja će uticati da isti zapada i u psihičku krizu jer je bez pomoći, bespomoćan kao i vrlo kritičan sa ponašanjem.
Hvala.

Lijep pozdrav/Best regards/Mit freundlichen Gruessen
Sabahudin Omanović
Opšta Nabava

 
deba4Reakcija je očito izostala, a stalni dopisi i upozorenja, institiranja Vujića da mu se pomogne bili su uzaludni. Damir Vujić morao na novu operaciju, ona se desila jučer. Ukoliko se ispostavi da nakon prve operacije kičme 14.11.2013.godine i ove jučerašnje stanje ne bude bolje, naredni korak je odlazak u Tuzlu na novu operaciju sa rizikom da ostane trajno invalid. Dok se porodica Vujić borila sa finansijskim i svakim drugim problemima, a organizacija unutar firme dovela do toga da je ostvario mogućnost odlaska u Fojnicu tek pola godine nakon što je trebao, a što je uzrokovalo drugom operacijom iz Grupacije su se potrudili da mu pripreme novo iznenađenje:
 
Od: Nihad Bajric
Poslano: 21. srpnja 2014. 11:42:18
Prima: Damir Vujic; Helpdesk
Cc: Refija Gagula; Mersiha Cengic
Predmet: Neproduživanje Ugovora o radu

Poštovani  Damire,
Ugovor o radu istiće vam 31.07.2014. godine i neće biti potpisan novi Ugovor o radu. Molim vas da razdužite sredstva koja dužite u Prevent BH d.o.o. Sarajevo, laptop, mobilni s karticom i druga sredstva ako dužite.

Hvala i lijep pozdrav

Lijep pozdrav/Best regards/Mit freundlichen Gruessen

Nihad Bajrić
Odjel za pravne poslove/Legal department

Prevent BH d.o.o. Visoko
Topuzovo polje bb,
71300 Visoko, Bosna i Hercegovina

 
U Preventu ne postoji Sindikat gdje bi Damir Vujić nekim normalnim putem mogao da pokuša da ostvari svoja prava i eventualno potraži neku zaštitu. Doveden je pred svršen čin i nakon druge operacije dobija otkaz, i prije ove operacije je kako kaže mogao od silnih bolova da spava svega tri sata dnevno i to kad je pod lijekovima, gotovo da ne može da sjedi ili da legne od bolova. Ovo je njegova priča, vjerovatno je puno ovakvih u Visokom u raznim firmama, ali u vremenu kada je privilegija imati bilo kakav posao za bilo kakvu platu o ovim problemima se ne priča, Damiru je zadnja opcija bila da svoju priču ispriča javno putem medija.