Arhiva članaka objavljenih na Visoko.co.ba

Šansa za 70 radnih mjesta: U Kaknju se gradi prva fabrika u BiH za preradu životinjskog otpada

spalionica1Bosna i Hercegovina uskoro će dobiti prvu fabriku za preradu životinjskog otpada, koja će biti izgrađena u Kaknju, javlja bh. novinska agencija Patria (NAP). U projekt težak 30 miliona KM investira hrvatska kompanija Agroproteinka iz Zagreba, a njen vlasnik i direktor Ivica Grlić obećao je i novih 70 radnih mjesta.

Zemljište za izgradnju fabrike je kupljeno, registrirano je i posve novo privredno društvo Bioorganika Kakanj, a u proceduri je izdavanje okolišnih dozvola, piše NAP.

Bosna i Hercegovina trenutno ima velike probleme kada je u pitanju zbrinjavanje i prerada otpada animalnog porijekala. Tokom katastrofalnih poplava koje su BiH zahvatile u maju ove godine, kada je stradao i veliki broj životinja, tijela uginulih životinja iz BiH slata su u Srbiju i Hrvatsku na neškodljivo uklanjanje odnosno preradu.

Grlić je kazao kako će se fabrika u Kaknju baviti zbrinjavanjem i toplinskom obradom nusproizvoda životinjskog porijekla po najmodernijim evropskim standardima, a proizvodi koji se dobiju nakon prerade tog otpada izvozit će se dalje na svjetsko tržište, piše Patria.