Arhiva članaka objavljenih na Visoko.co.ba

167 u osnovnom i 93 u srednjem obrazovanju

skola dnevnik ilustracijaU osnovnim i srednjim školama na području Zeničko-dobojskog kantona je, zbog smanjenog broja učenika i odjeljenja, evidentiran tehnološki višak od 260 nastavnih osoba, od kojih je 167 u osnovnom i 93 u srednjem obrazovanju. 

Nadležno Ministarstvo za obrazovanje, nauku, kulturu i sport Zeničko-dobojskog kantona trenutno provodi redovnu konkursnu proceduru za prijem zaposlenika na određeno vrijeme u stotinu osnovnih i srednjih škola, koja bi trebala biti okončana do početka školske godine. 

Po riječima kantonalnog ministra Mirka Trifunovića ne radi se o novim radnim mjestima nego o upražnjenim pozicijama na kojima je istekao zakonski rok za prijem na određeno vrijeme. 

Gotovo u svim školama je situacija složena, jer će se konkursnim aktivnostima u prosjeku u svakoj od škola morati popuniti 10 do 12 pozicija, a procedura, kojom će se napokon uvesti više reda u ovoj oblasti, zahtijevat će da neki od primljenih kandidata svoju mjesečnu normu radnih sati ispune radnim angažmanom u više škola. 

Sindikat osnovnog odgoja i obrazovanja Zeničko-dobojskog kantona najavio je da će posebna komisija pratiti realizaciju konkursnih aktivnosti i na vrijeme reagovati ukoliko se utvrde kršenja utvrđene procedure, jer sindikalisti nisu zadovoljni činjenicom da je Ministarstvo obrazovanja odbacilo njihov prijedlog da se “odobri upošljavanje određenog broja kadrova s više godina radnog iskustva na neodređeno vrijeme, posebno u školama u kojima se prima više zaposlenika istog profila”.