Arhiva članaka objavljenih na Visoko.co.ba

Od 2015. – pa nadalje, posjeta Srebrenici/Potočarima svih učenika devetih razreda

izetsmajevicPokrećem inicijativu da se, na teret posebno planirane stavke u budžetu općine Visoko, počevši od 2015. – pa nadalje, a u saradnji sa pripadajućim osnovnim školama, organizira posjeta Srebrenici/Potočarima svih učenika devetih razreda. Jednodnevnu posjetu – čas historije u Srebrenici, uz plaćen prijevoz, lunch pakete i vodu svim učenicima i pratećem nastavnom osoblju, treba organizirati krajem svake školske godine – u maju ili junu.

Zadužen: nadležne službe i Načelnica općine Visoko
Rok: u skladu sa Poslovnikom o radu Općinskog vijeća Visoko (OV), a najkasnije do 31.10.2014., odnosno prije stavljanja na dnevni red OV nacrta budžeta Općine Visoko za 2015. godinu.

Obrazloženje:
U obrazloženju navodim tekst nedavno napisan i obznanjen u Sarajevu (N. Halilović), i to zato što je napisan dobro, i zato što ja to ne bih znao napisati bolje:

„I zaboravili su zločinci i zaboravila je međunarodna zajednica da su za sve te zločine ostali živi svjedoci; … ima kao svjedok ucvijeljena majka i nena i preplašena djeca i puštana krava sa lanca da je dušmani ne zapale i uplašeni mačak koji je od tuge za domaćinima livs'o do heftu iza šehadeta njegovih domaćina i bosanska zemlja i kamen i bosanska oteta krava i ovca i kokoš i horoz koji je od tuge za domaćinima prestao pjevati i bijeli zeko preplašenog dječaka u bazi UN-a u Potočarima i mrav i crv; sve su to svjedoci, …

i
Zapamti tužnu priču Džemile Delalić iz sela Dobrak, kod Srebrenice: “Sjedim ja među onim narodom u Potočarima, kad vidim, mlada ženica, stisla se, znoj joj teče, grč na licu. Priđem, pitam je šta joj je! Kaže: “Rađam!” “De sine”, velim ja njoj, “ufati se jednom rukom za me, a drugom za svoju svekrvu”… Tako i bi. Oduprije se žena na nas, muško dijete zaplaka. Zgrabih ja dijete, hoću da mu zavežem pupak, kad četnik predame: “Spusti to dijete dolje!”, veli.

Zbog mogućnosti da će doprijeti do djece mlađe od 12 godina, nije primjereno završiti ovu priču. Jer: TUGUJEMO ZA SREBRENICOM I VOLIMO NAŠU DJECU. I baš zato što tugujemo i volimo, Srebrenicu ne smijemo zaboraviti! Ni mi, ni naša djeca, ni djeca naše djece – nikada! Dati su nam pamet i primjeri, i pozvani smo da učimo iz toga! Zato, pozivam OV Visoko da ovu inicijativu usvoji!