Arhiva članaka objavljenih na Visoko.co.ba

Izmirit će interes ove u SDA, ali šta ćemo mi sa onih 360.000KM dobiti iz “Visoko Ekoenergije”?

tikveDvadeseta sjednica OV Visoko prekinuta zbog nestanka električne energije održana jučer dala nam je odgovore na ona neizvjesna pitanja o tome ko će u narednom periodu imati većinu u OV Visoko dok se sukobljene strane u SDA ne pomire ili dok ne dođe do novog Povjereništva, odnosno novog starog scenarija zvanog Munib Alibegović, kada se stranka javno odrekne svog načelnika i ostalih “neposlušnika” i još ih isključi iz stranke. Samo je pitanje hoće li stari fol opet proći na isti fazon, ili će se možda situacija okrenuti, a odmetnici iz OO SDA Visoko prepoznati nadolazeću snagu Bakira Izetbegovića na njegovom putu do mjesta predsjednika, ali ne države nego stranke, nakon Kongresa iduće godine. Premda, naše je mišljenje da će jedan veći tender ili možda veća dobit Visokogasa (Visoko Eko Energije) iduće godine, odnosno neko novo rezidentno naselje sve to poravnati i izmiriti, a politički će izgunuti oni koji su loše procijenili.

Dakle, jučerašnja sjednica nam je pokazala da više niko nema većinu u OV Visoko i to je najbolja situacija za Visoko, nema više despota, faraona, tiranina, diktatora koji mogu glasat i preglasavat kako im je volja i u tom ambijentu šenlučiti po javnom sektoru jedinoj finansijskoj izvjesnosti u Visokom. Da je kojim slučajem Minela Ahmić ostala do kraja sjednice ili da je Jasmin Omanović prisustvovao sjednici, većina želja SDA vijećnika bi bila preglasana. I onima najzaluđenijim ideologijom SDA nakon jučerašnje sjednice je jasno da je pukla tikva, bolje informisanim je još jasnije, jer znaju šta se dešava na sastancima Izvršnog odbora OO SDA i kakve se riječi i tonovi tamo koriste. Ali vrlo brzo će sve to biti smireno i posloženo kako treba, samo da se veće ribe u Sarajevu rasporede i sebi podjele rejone, a interesi poklope. Svakako za sve ostale nijanse tu je uvijek svima vjerna SBiH, Nezavisni klub vijećnika i SDP borci za zadržavanje direktorskih i inih stečenih pozicija.

Imali smo jučer na Vijeću i priliku unatoč svemu da kristalno jasno vidimo šta je bila osnovna zamisao famoznog “trezorskog” poslovanja najavljenog i provedenog odmah nakon izbora 2012.godine. Kroz izlaganja Dalibora Tomičića (SDP) i Halima Derviševića (BPS) samoproglašenim liderima i po vlastitom ubjeđenju ekspertima, a po profesiji “pametnim ljudima” vidjeli smo da je tu priča prosta, premda su Tomičića i Derviševića ekonomisti sa sumnjivim diplomama pokušali ismijati. Stvar je itekako prosta i džaba se kriti iza nekakavih ekonomskih stručnih izraza koji služe samo da bi zbunjivali narod. Dakle, prošle godine “Visokogas” danas “Visoko Ekoenergija” iskazala dobit od koje joj osnivač uzima 200.000KM, od tog iznosa 100.000KM Osnivač (Općina) daje za otkup dionica od Energoinvesta, gdje je preostalih 100.000KM.!? Objašnjenje po kojem izvršna vlast nije dužna opravdati do zadnje marke gdje su sredstva utrošena prihvatljivo je u uređenju poput onog u Sjevernoj Koreji. Ove godine, Osnivač sada uzima od dobiti “Visoko Ekoenergije” 360.000KM (200.000KM više nego je ranije planirano) i pod izgovorom kapitalnih ulaganja, a u predizborne svrhe želi uložiti kako je njemu čejf. Pa to još može samo još kod Kim Jong Un-a. Prvo, kako odjednom da sad javnost saznaje da taj famozni Kulturni centar u Prijekom koji je svrha sam sebi nije u 100% realizaciji “braće” Turaka? Već smo mi hiljada i hiljada maraka uložili u njega, a po ugovoru i po želji izvršne vlasti bez da se pita Vijeće moramo još da uložimo? Javnosti se prezentovalo da samo to dobili džaba!? Jel vam to trezorsko poslovanje? Napravite sebi neki novi grad, izaberite sebi načelnika i Vijeće preselite se svi u njega i trezorajte povazdan i dijelite lekcije iz ekonomskih nauka i svojih magisterija i doktorata i tako zadovoljavajte svoju sujetu do mile volje. Poštedite nas lažnog poštenja i moralisanja.

Igrati na kartu kolektivne emocije zvane Srebrenica i za to tražiti novac iz dobiti “Visoko Ekoenergije” kako bi se uredio “Trg žrtava Srebrenice” je nemoralno i bezobrazno u izbornoj godini. Jer da ima bar malo morala i ljudskosti vlast koja se poziva na emociju zvanu Srebrenica bi trebala samo otići do tog trga i pogledati kako izgleda ploča na kojoj piše da je to “Trg žrtava Srebrenice”. Mazati narodu oči pred izbore iz javnog proračuna za dvije godine nerada i skupljati biračke poene tako što češ navodno uređivati taj trg, a nisi riješio ni imovinsko pravne odnose sa vlasnicima nekretnina koji ne žele s pravom da prodaju imovinu svojih predaka koju su im već jednom otimali komunisti, a sve u interesu predizborne kampanje je drsko, jeftino i bezobrazno. 

I imalo bi se još puno toga reći i napisati, ali otišli bi predaleko i nepotrebno dugo, kada već u arhivi naših tekstova pod sekcijom kolumne možete obnoviti gradivo i pročitati o svemu što se trenutno dešava i što će se dešavati na visočkoj političkoj sceni, tada smo nazivani negativcima i izdajnicima, čak ima i jedna kolumna koja nosi naziv “Bumerang na kraju uvijek nađe svog vlasnika”, kad smo već kod negativaca i izdajnika.