Arhiva članaka objavljenih na Visoko.co.ba

Izgradnjom fabrike za toplinsku obradu animalnog otpada u Kaknju saznat ćemo koliko jedemo smrznutog mesa iz Argentine, Čilea i Brazila

smrznuto mesoPrije nekoliko godina dolazila je neka delegacija u Visoko, sve vezano za jedan projekat koji je imao smisla, zvao se “Balkanski bik”. Osmislili su to bili ljudi iz Preventa, čak je projekat bio predstavljen i u New Yorku, a sadržavao je priču o tome kako bi kompletno Visoko i sve oko Visokog pa do ovih gradova u kojima Prevent ima postrojenja kroz razne djelatnosti mogli da razvijaju proizvodnju mesa i svega od mesa, a Prevent bi uzimao ono što njima treba, u prvom redu kožu. Tada su dnevne potrebe Preventa za kožom bile veće nego što je KTK u najbolje vrijeme potraživao za proizvodnju na mjesečnom nivou.

Projekat nikad nije zaživio iako je bio odličan, ali je ostala jedna anegdota. Ljubazni domaćini i predstavnici Općine Visoko vodali su tako goste po visočkim potencijalnim mjestima za investiranje i predstavili ovaj grad sa bogatom tradicijom kožarske i mesarske industrije, nakon toga su išli i pokloni kako to obično biva, pa bilo je tu između ostalih i poklona od mesa i mesnih prerađevina, na što su kurtoazni gosti pokušali malo i da se našale u smislu. Odlična je ovo ideja, vidjeli smo dosta toga što proizvodite od mesa i kože, ali za svo vrijeme obilaska Visokog nismo vidjeli dvije žive krave!?

Kakanjska kompanija “Bioorganika” krenuti će uskoro s izgradnjom fabrike koja će se baviti zbrinjavanjem i toplinskom obradom nusproizvoda animalnog porijekla. Već je izvršena kupovina zemljišta za izgradnju fabrike na području Općine Kakanj, a osnovano je i privredno društvo Bioorganika d.o.o. Kakanj, u okviru kojeg će poslovati buduća fabrika. Ova investicija, vrijedna 30 miliona KM, riješit će problem uklanjanja otpada animalnog porijekla u cijeloj Bosni i Hercegovini.

Kakve veze imaju ove dvije priče jedna sa drugom?

Kada i ako zvanično zaživi ova fabrika u Kaknju tada će Visočanima, a i mnogim drugim konačno biti jasno koliko zapravo kupujemo u mesarama i konzumiramo smrznutog mesa sumnjivog datuma iz Južne Amerike, a koliko toga je svježe i domaće. Širi rejon Visokog bi trebao postati ekološki puno zdraviji, a nestali bi i oni koji ilegalno za 50KM odlažu animalni otpad po okolnim brdima, šumama i rijekama … Vrlo jednostavnom matematičkom računicom ulaza otpada za tretman toplinske obrade saznat ćemo koliko koja firma koja se bavi industrijom mesa zaista uvozi smrznuto mesa, a koliko uistinu nam prodaje svježe meso iz svojih proizvodnih pogona. Isto tako ćemo saznati koliko salama i hrenovki te raznih drugih pilećih proizvoda sa isteklim rokom završi zaista na otpadu, a koliko u paštetama. Naravno sve to ukoliko stanovnici Kaknja ne spoznaju stvarnu razliku između termina “toplinska obrada” i “spalionica”.

Posted in BiH