Arhiva članaka objavljenih na Visoko.co.ba

Počinje gradnja fabrike za obradu animalnog otpada

animalni otpad fabrikaKakanjska kompanija “Bioorganika” krenuti će uskoro s izgradnjom fabrike koja će se baviti zbrinjavanjem i toplinskom obradom nusproizvoda animalnog porijekla. Već je izvršena kupovina zemljišta za izgradnju fabrike na području Općine Kakanj, a osnovano je i privredno društvo Bioorganika d.o.o. Kakanj, u okviru kojeg će poslovati buduća fabrika. 

Ova investicija, vrijedna 30 miliona KM, riješit će problem uklanjanja otpada animalnog porijekla u cijeloj Bosni i Hercegovini. 

Na sastanku ministra poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede ZDK Bojana Bošnjaka i Ivice Grlića, direktora i vlasnika Agroproteinke Zagreb, fabrike za zbrinjavanje i toplinsku obradu nusproizvoda animalnog porijekla za Hrvatsku, razgovarano je o početku izgradnje nove fabrike. 

U njoj će se po evropskim standardima i uz korištenje najmodernije tehnologije uklanjati otpad animalnog porijekla čime će mesna industrija dobiti priliku za adekvatno zbrinjavanje animalnog otpada i približavanje svojih proizvoda evropskim standardima i tržištu. 

Ova investicija predstavlja realizaciju dogovora od prije godinu i po dana, kada su predstavnici Agroproteinke iz Zagreba najavili svoju investiciju, nakon čega su općinske službe Kaknja dale veliku potporu da se ova značajna investicija realizira u tom gradu.