Arhiva članaka objavljenih na Visoko.co.ba

Imal nas gdje u ovoj priči?

By Hamdo MataradzijaOdlukom Parlamenta FBiH dosadašnje općine Zenica, Bihać, Široki Brijeg i Tuzla dobile su status gradova, javlja bh. novinska agencija Patria. Vlada Federacije BiH je u decembru prošle godine utvrdila i uputila Parlamentu FBiH na razmatranje četiri prijedloga zakona kojima se općine Tuzla, Zenica, Bihać i Široki Brijeg uspostavljaju kao gradovi.

Predstavnički dom Parlamenta Federacije BiH je na sjednici u martu prihvatio nacrte ovih zakona, a oni su danas privaćeni i u Domu naroda Parlamenta FBiH. Jasmin Duvnjak, zastupnik u Parlamentu FBiH objasnio je da ukoliko predstavnici Zenice, Bihaća, Širokog Brijega i Tuzle budu imali dovoljno mudrosti i kreativnosti, statusi gradova mogu im donijeti mnogo više međunarodnih projekata i stranog kapitala.

– U administrativnom smislu neće doći do promjena, administrcija će nastaviti raditi skoro kao što je i do sada radila, ali sam status grada, Zenici i ostalim gradovima može donijeti mnogo više stranih investicija nego što se moglo očekivati dok su imali statuse općina  – objasnio je Duvnjak za Patriu.

– Kada se pojavite na međunarodnim projektima onda vas mnogo ozbiljnije gledaju ako imate status grada, umjesto općine, dodao je on, piše Patria.

(Foto: Hamdo Mataradžija)

Posted in BiH