Arhiva članaka objavljenih na Visoko.co.ba

753 kandidatske liste sa ukupno 7.892 kandidata

izbori 2014 ilustracijaCentralna izborna komisija (CIK) BiH pristupila je na današnjoj sjednici postupku ovjere onih kandidatskih listi i kandidata koji ispunjavaju zakonom propisane uslove za ovjeru, na osnovu Izvještaja o izvršenim provjerama kandidatskih listi i kandidata političkih stranaka i koalicija ovjerenih za učešće na općim izborima 2014. godine, saopćio je CIK. Centralnoj izbornoj komisiji BiH podnesene su 753 kandidatske liste sa ukupno 7.892 kandidata.              

Provjerom je utvrđeno da je validnih 480 kandidatskih listi sa ukupno 4272 kandidata  i toliko ih je danas i ovjerila Centralna izborna komisija BiH, dok je za 272 kandidatske liste provjerom utvrđeno da sadrže nedostatke i u vezi stim Centralna izborna komisija će političke subjekte čije liste sadrže nedostatke obavijestiti da u roku od 5 dana otklone nedostatke na listama. Centralna izborna komisija BiH danas je odbila ovjeru kandidatske liste političke stranke Demokratska stranka invalida BiH za Predstavnički dom Parlamentarne skupštine  BiH – Izborna jedinica 523, jer je ta politička stranka za navedeni nivo vlasti ovjerena u okviru koalicije.        

Odredbama člana 4.13 stav (1) Izbornog zakona BiH propisano je da politička stranka, koja je član koalicije, ne može za isti organ vlasti učestvovati na izborima kao član druge koalicije ili kao posebna politička stranka. Rok za konačnu ovjeru kandidata i kandidatskih listi je 08.08.2014. godine. Centralna izborna komisija BiH danas je primila k znanju Informaciju o izvršenom pregledu, kontroli i reviziji finansijskih izvještaja političkih stranaka za 2012. godinu sa nalazima revizije. Izvještaji o izvršenoj reviziji sa nalazima revizije će do kraja dana biti dostupni javnosti na internet stranici Centralne izborne komisije BiH www.izbori.ba.