Arhiva članaka objavljenih na Visoko.co.ba

Bosanske ahmedije među najljepšima na svijetu

Muris SehicČetrdesetogodišnji Muris ef. Šehić osim što je imam džamije u Podgori kod Breze, bavi se i zaista zanimljivim poslom. Muris je jedan od rijetkih ljudi u BiH koji se bavi pravljenjem ahmedija za imame u BiH, ali i širom svijeta. A sve je počelo prije nekoliko godina, otkako se počeo baviti ovim poslom koji iziskuje mnogo truda, ali i daje prelijepe rezultate u vidu lijepo pripremljenih i namotanih ahmedija. – Sama ahmedija se sastoji od nekoliko dijelova, tu su fes, podloga koja se stavlja oko fesa i bijela čoha koja se mota oko fesa i koja zavisno od veličine glave imama može biti duga i preko 20 metara– priča nam Muris. U ovom zaista rijetkom i neobičnom poslu pomaže mu i supruga Jasmina koja je i inicijator bavljenja ovim poslom, a sama izrada, kao i motanje ahmedije, nisu nimalo lagan posao i potrebno je mnogo strpljenja da bi ahmedija bila namotana onako kako treba.

Muris i Jasmina – Ukoliko nisam dovoljno koncentriran i raspoložen, taj dan nema ništa ni od posla, odnosno od motanja ahmedije. A supruga Jasmina je sasvim slučajno bila inicijator da se uopće počnemo baviti ovim poslom, jer mi je upravo ona ispričala da je u vrijeme dok je još bila djevojka čula priču između dvije žene koje su kritizirale imama koji je imao prljavu ahmediju. Nije ni slutila da ćemo se nekoliko godina poslije početi baviti tim poslom– kazuje Muris. Na kraju smo od efendije Murisa saznali da u islamskom svijetu postoje i različite ahmedije, a da su naše, bosanskohercegovačke, sigurno među najljepšima. – Naš stil motanja je sličan motanju ahmedija u Turskoj, iako smo ga mi još doradili, pa slobodno mogu reći da su naše ahmedije među najljepšim u islamskom svijetu. Opet u BiH postoje različiti načini motanja ahmedija, tako da imamo visočke, zavidovićke, sarajevske i druge ahmedije. Cijene ahmedija se kreću između 100 i 150 KM, a naše ahmedije su još i jeftinije– ističe Muris ef. Šehić.

ahmedija2Na kraju nas je zanimalo da li će ovaj zaista rijedak zanat jednoga dana pokušati prenijeti možda na svoju djecu ili nekoga drugoga. – To je nešto što želim i nadam se da ću jednoga dana ovaj zanat prenijeti, ili na svoju djecu, ili nekome drugome. Motanje ahmedije nije samo zanat, to je i ljubav, ali i sastavni dio nošnje imama jer imam prvi na namazu pada na sedždu Allahu dž.š , tako da i oni koji bi radili ovaj posao moraju imati poseban odnos prema ovome– kazao nam je na kraju posjete Muris ef. Šehić, a na kraju je istaknuo kako je kraj ramazana vrijeme kada se pripremaju nove ahmedije, jer svaki imam želi dočekati Bajram i sa novom ahmedijom na glavi.

Posted in BiH