Arhiva članaka objavljenih na Visoko.co.ba

Isplata majskih plaća

visoko.co.baDanas, 18. 07. 2014., će za više od 8.000 budžetskih korisnika biti isplaćene plaće za mjesec maj 2014. godine.
Vlada Zeničko-dobojskog kantona je na jučerašnjoj sjednici donijela odluku o kratkoročnom zaduženju u iznosu od 10 miliona KM u Investiciono-komercijalnoj banci d.d. Zenica nakon što je od Skupštine Kantona dobila saglasnost za podizanje ove kratkoročne pozajmnice. Ova sredstva zajedno sa redovnim prilivom sredstava u budžet bila su dovoljna da se izmire zaostala dugovanja po osnovu majske plaće za  policiju, uposlene u obrazovanju, pravosuđu i administraciji.

Naime, kako je već poznato, znatno smanjeni priliv sredstava u budžet u prvih šest mjeseci ove godine uticao je i na kašnjenje u isplati plaća svim subjektima koji se finansiraju iz budžeta. Podaci iz Informacije oostvarenim javnim prilivima za period januar –juni 2014. godine, govore da je u ovom periodu prikupljeno 105.212.452 KM, što je  tri odsto manje u odnosu na isti period prošle godine i čak 24 odsto manje od planiranog budžeta za 2014. godinu. Iz ovih razloga, Vlada Kantona je odlučila da, osim pomenute kratkoročne pozajmnice u narednom periodu realizira i dugoročno kreditno zaduženje u iznosu od 30 miliona KM iz kojih bi se prvenstveno podmirili socijalni transferi, dugovanja privredi i dobavljačima te izmirile ostale obaveze koje se po zakonu finansiraju iz budžeta Kantona.