Arhiva članaka objavljenih na Visoko.co.ba

Sredstva za ugrožene općine

visoko.co.ba 16.07.2014. u sjedištu Zeničko-dobojskog kantona izvršeno je potpisivanje ugovora o doniranju sredstava općinama Zeničko-dobojskog kantona stradalim tokom majskih poplava.
Sredstva su obezbijeđena od strane Crvenog križa FBiH u vrijednosti od 800.000 KM za područje Federacije BiH od čega je 600.000 KM namijenjeno za obnovu porušenih kuća ili poplavljenih stanova, a 200.000 KM za obnovu javnih ustanova.
Za Zeničko-dobojski kanton opredjeljeno je 162.000 KM za sanaciju šteta u šest općina.
A generalni sekretar Crvenog križa FBiH je još u uvodnoj riječi naglasio da ovo neće biti jedini grantovi, te da se u narednom periodu može očekivati još pomoći.

Zahvaljujući na ovoj donaciji, premijer Zeničko-dobojskog kantona Munib Husejnagić kazao je da su sa nivoa Kantona već upućena sredstva ugroženim općinama ne samo iz sredstava civilne zaštite namjenjenih u ove svrhe već i iz resornih ministarstava počev od ministarstva privrede preko poljoprvrede, prometa i komunikacija do svih ostalih koji su morali izvršiti prenamjenu već ranije usvojenih programa i sredstva uputiti na saniranje šteta od poplava.
-Vlada Kantona je već plasirala 410.000 KM ugroženim općinama, a potom idu sredstva iz ministarstava. Tako je iz Ministarstva za prostorno uređenje promet i komunikacije i zaštitu okoliša 850.000 KM opredjeljeno namjenski za saniranje šteta iz oblasti ekologije. No, kako su štete ogromne time je svaka pomoć ovom Kantonu više nego dobro došla, kazao je premijer.

Inače, od sredstava Crvenog križa FBiH, danas su sa predstavnicima općina i općinskih organizacija Crvenog križa potpisani ugovori o preuzimanju: 52.000 KM za općinu Maglaj plus 100.000 KM za saniranje neke od javnih ustanova u ovom gradu, zatim 28.000 KM za Zenicu, 26.000 KM za Žepče, po 20.000 KM Zavidovićima i Olovu, a 16.000 KM Doboj-Jugu.