Arhiva članaka objavljenih na Visoko.co.ba

Krpljenje budžetskih rupa u ZDK-u novim kreditima

VLADA-ZDK-TELOPPod najavama protesta i štrajkova Skupština Zeničko-dobojskog kantona odobrila je novo kreditno zaduženje od 30 milona maraka. Na taj način, uz ranije odobrenih 16,5 miliona, Vlada kantona namjerava da zakrpi budžetske rupe nastale padom prihoda usljed poplava. 46,5 miliona maraka namijenjeno je za isplatu plata korisnicima budžeta, te za socijalna i boračka davanja. Izmirenje duga iz prethodnih godina od 43 miliona KM, kako je objasnila ministrica finansija u ostavci Sabina Heljić, najviše je ugrozilo izvršavanje tekućih obaveza Kantona. “Dosta je više da se opterećuju privreda i građani u ZDK”, dodala je ona, objašnjavajući dodatno zaduživanje.

Premijer u ostavci Munib Husejnagić kazao je da bi kreditno zaduženje ZDK osiguralo saniranje duga i finansijsku stabilnost kantonalnog budžeta, s obzirom na ogroman deficit koji je već dostigao 75 miliona KM.

Ministrica Heljić, podržavajući ovakvo rješenje, izjavila je kako je ZDK najmanje zadužen kanton u Federaciji BiH, te da bi se od novih kreditnih sredstava uspio namiriti i dug prema budžetskim korisnicima, kao i socijalnim kategorijama koje se oslanjaju na ovaj budžet. “Alternativa neusvajanju prijedloga o kreditnom zaduženju bila bi rezanje plata budžetskim korisnicima i još veća dubioza u kantonalnom budžetu”, dodala je ona.

Zatupnici SDA nisu podržali prijedlog Vlade. Prema riječima predsjednika Kluba SDA Ibrahima Plančića, taj bi kredit služio u svrhu predizborne kampanje SDP-a i “kupio bi privremeni mir nezadovoljnih teškom finansijskom situacijom u ovom kantonu”.

Sjednici su prisustvovali prvi ljudi sindikalnih organizacija koje predstavljaju budžetske korisnike, te majke porodilje, koje već mjesecima zahtijevaju isplatu dugujućih naknada što im kasne šest mjeseci.

Oni uglavnom podržavaju prijedlog Vlade o kreditnom zaduživanju Kantona, s obzirom da bi ta sredstva, kako je rekla ministrica Heljić, mogla postati operativna već kroz mjesec dana.

FTV/Visoko.co.ba