Arhiva članaka objavljenih na Visoko.co.ba

Ukoliko Skupština da saglasnot za zaduženje od novih 30 miliona, budžetski korisnici plaću za maj mogli bi očekivati do kraja sljedeće sedmice

vanredna skupstina zdk juli 2014U Zenici je zasjedala Skupštine ZDK. Na dnevnom redu našla se jedina tačka. Razmatranje trenutnog stanja nastalog usljed dramatičnog pada priliva javnih prihoda u budžetu Zeničko-dobojskog kantona i nedostatka sredstava za ispunjavanje Ustavnih i zakonskih nadležnosti Zeničko-dobojskog kantona, odnosno isplata plaća budžetskim korisnicima. Spriječiti štrajkove, proteste nezadovoljnih građana i dodatne probleme, mogu samo kreditnim zaduženjem, stav je Vlade ZDK. Sindikat policije najavio je proteste i generalni štrajk, ako do 30. jula ne budu isplaćene zaostale plaće i naknade. Također ni prosvjetni radnici nisu dobili plaću za maj. Školska godina neće početi 1. septembra, ako Vlada ne udovolji njihovim zahtjevima. Zbog kašnjenja naknada po 6 mjeseci, nezadovoljne su i porodilje, poripadnici boračkih populacija i druge socijalne kategorije. Zbog toga je Vlada ZDK zatražila saglasnost od Skupštine za 30 miliona novog zaduženja kako bi nova sredstva pored 16,5 miliona koji su već u proceduri bila planirana kao prihod u rebalansu budžeta.

Znači u konačnici da bi sa ovim kreditnim zaduženjem od 46 miliona mi vratili se u Zakonske okvire i ispalćivali u tekućem mjesecu za prethodni mjesec plaće budžetskim korisnicima nadoknade, topli obrok i transfere iz sfere socijalnih davanja i boračkih populacija” – izjavio je za FTV Munib Husejnagić, premijer ZDK.

Rasprava još traje, a trenutna opozicija Stranka demokratske akcije je protiv novih zaduženja. Traže da im se predoči izvještaj o izvršenju  budžeta za prvih 6 mjeseci ove godine. Također, traže jasan plan za vraćanje kredita narednih godina, naglašavajući da ne žele zadužiti građane ZDK i dići kredit samo u svrhu gašenja požara pred izbore.
Prema tome tražimo jedn odgovoran pristup Vlade  da nam se predoči informacija, pisana informaciaj o trenutnom stanju u budžetu ZDK sa planom kreditnog zaduženja i gdje bi ta sredstva bila uložena. Tek poslije takve jedne informacije mi smo spremni ozbiljno arzmotrit to i vidjet zaista da li je potrebno novo kreditno zaduženje i o tome se izjasniti”  – navodi Ibrahim Plančić, predsjednik kluba SDA u Skupštini ZDK.

Stranka za BiH je jedina koja je proteklih godina bila isključivo opozicija, s obzirom na turbolencije i česte smjene Vlada i političkih kombinacija. I ranije su upozoravali na loše planiran budžet.

Treba razgovarati šta su posljednice toga. Posljedice su loše upravljanje budžetom. To je dovelo do toga da mi sad nemamo, stisnuti smo uz zid da bi odgovorili zahtjevu budžetskih korisnika i ljudima koji imaju legitimna prava da svoja potraživanja traže, jer se duguje 10 miliona privredi. Neplaćanjem 10 miliona mi dovodimo privredne subjekte u jedan nezavidan položaj da ne mogu naplatiti svoje usluge, kako će dalje raditi – pita se Asim Čajlaković, zastupnik u Skzpštini ZDK – Stranka za BiH.

Ukoliko Skupština da saglasnot za zaduženje od novih 30 miliona, budžetski korisnici plaću za maj mogli bi očekivati do kraja sljedeće sedmice, a potom redovnu isplatu plaća do kraja godine. 

FTV/Visoko.co.ba