Arhiva članaka objavljenih na Visoko.co.ba

Za sutra su predviđene aktivnosti oko ispraćaja posmrtnih ostataka iz Visokog u 10.00 sati

asmir hodzicPripreme za ukop posmrtnih ostataka srebreničkih žrtava 11. jula u Memorijalnom centru Srebrenica – Potočari su u završnoj fazi. 

– S današnjim danom završavaju se sve pripreme za ukop koji je predviđen za 11. juli u Memorijalnom centru Potočari. Za sutra su predviđene aktivnosti oko ispraćaja posmrtnih ostataka iz Visokog u 10.00 sati, nakon čega će kolona krenuti prema Srebrenici – kazao je danas Agenciji FENA uposlenik preduzeća „Gradska groblja“ Visoko Asmir Hodžić. 

Kolona s posmrtnim ostacima će se kretati putem Vogošće, Sarajeva, Sokoca, Milića, Vlasenice, a predviđeno je da u popodnevnim satima stigne u Potočare. 

– Što se tiče samog ukopa u Memorijalnom centru Potočari, sve pripreme su završene tako da ne bi trebalo biti većih problema – kazao je Hodžić. 

Dodao je da su pripreme za ukop posmrtnih ostataka u završnoj fazi, a ukupan broj žrtava čiji će posmrtni ostaci biti ukopani ove godine je 175. 

Danas se tabuti pripremaju za transport, tako da će do popodnevnih sati biti spremni za sutrašnji transport. 

Uz svaki tabut će biti i pločica s osnovnim podacima, ime i prezime žrtve, datum i mjesto rođenja, mjesto parcele gdje će se ukopati, oznake pod kojim je brojem nađena osoba…
 
Hodžić je naveo da već imaju ovaj mjesec predviđeno oko 200 tijela za reasocijaciju, te pojasnio da se stavljaju te trajne pločice koje idu s tabutom tako da se lakše prilikom reekshumacije identifikuje o čemu se radi.

Posted in BiH