Arhiva članaka objavljenih na Visoko.co.ba

Karavan sutra u Visokom

no hate speechInternet nam pruža mogućnost da kreiramo, objavljujemo, distribuiramo i pristupamo medijskim sadržajima, time njegujući prostor potpunog učešća, uključenosti i ličnog izražaja. Sa razvojem društvenih mreža svi možemo učestovovati u cyber prostoru na mnogo načina – od kontaktiranja s prijateljima i sticanja novih kontakata do dijeljenja sadržaja i istraživanja svog ličnog izražaja. Ovaj online prostor nam pruža nove mogućnosti: povezivanje s drugima u svrhe koje su nam važne. Ali pojednako možemo biti žrtva i sredstvo zloupotrebe i kršenja ljudskih prava, uključujući govor mržnje u različitim oblicima i cyberbullying. Govor mržnje kao takav nije nova tema na internetu, niti u debati o ljudskim pravima. Njegova online dimenzija i potencijalna šteta po demokratske procese daje nam sve nove razloge da djelujemo.

Udruženje mladih Motus Adulescenti je u oktobru 2012. godine pokrenulo prvu kampanju za borbu protiv govora mržnje i maltretiranja na internetu u BiH. Karavan “NO HATE SPEECH” je aktivnost u okviru projekta “Podizanje svijesti u borbi protiv govora mržnje na internetu”, koji finansira IN Fondacija, OSCE i Opština Istočno Novo Sarajevo.

Učesnici će tokom trajanja karavana dijeliti promo materijal prolaznicima, razgovarati i upućivati građane o problemu govora mržnje na internetu, te promovisati kampanju koja promoviše jednakost, dostojanstvo, ljudska prava i različitosti. To je projekt protiv govora mržnje, rasizma i diskriminacije u njihovom online obliku.

U srijedu,  9. jula u 17.40 sati na gradskom trgu ispred Partizana, prvi promotivni ‘‘NO HATE SPEECH’’ karavan koji organizuje udruženje mladih “Motus Adulescenti”, posjetit će naš grad. Vijeće mladih općine Visoko je partner na ovom projektu, te dočekuje 50 učesnika karavana iz Sarajeva i Istočnog Sarajeva koji će građane Visokog informisati o problemu govora mržnje i maltretiranja na internetu, te načinima prevencije. Pozivamo sve mlade ljude sa naše općine da nam se pridruže na gradskom trgu i budu dio ovog velikog karavana koji nas posjećuje.

Pored Visokog, karavan će još posjetiti i 15 gradova BiH: Istočno Sarajevo, Sarajevo, Pale, Sokolac, Vlasenica, Milići, Bratunac, Zvornik, Bijeljina, Brčko, Banja Luka, Travnik, Bugojno, Zenica i Kakanj.