Arhiva članaka objavljenih na Visoko.co.ba

Policije i tužilaštva neko koristi za unutarbošnjačke obračune!

sipa hapsenjePolitički centri koriste policiju i tužilaštva u BiH za političke obračune sa ciljem diskreditacije pojedinaca, kaže u razgovoru za bh. novinsku agenciju Patria (NAP) Šemsudin Mehmedović, državni zastupnik, a nakon što je Tužilaštvo Zenično-dobojskog kantona odbacilo prijavu protiv njega, a u vezi sa pronalaskom oružja u Kaloševićima.

Prema njegovim riječima, ovo nije jedini slučaj da se putem pravosudnih organa i policije pokušava krojiti politička scena. Ističe kako je on živi dokaz takvih zloupotreba.

– Naravno da mi je sve ovo nanijelo i nanosi štetu. Ljudima se samo servira informacija da je prijava protiv nekoga podnesena, a onda je tim političkim centrima potpuno nevažno kakav je ishod. Cilj svega je samo medijska diskreditacija. Nevažno je da li je neko kriv ili se pokaže da nije, to vam je kao sakupljanje prostog perja – kaže Mehmedović.

Kako ističe, direktor Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) Goran Zubac je „najpodesnija“ osoba za takve rabote, ali nije jedini zbog čega Mehmedović smatra da je izvršiti reformu Visokog sudskog i tužilačkog vijeća i policijskog sistema.

– Zubac je danas najjača politička poluga Milorada Dodika i njegove ekipe. Ali, se taj isti mehanizam podmetanja se koristi i unutarbošnjačkim obračunima. Očigledno je da se rukovodioci policijskih agencija i same agencije koriste na taj način, a u svrhe političkih manipulacija – ističe Mehmedović.

On ističe da, s druge strane, protiv Zubca postoji pravosnažna optužnica, ali da Nezavisni odbor nema hrabrosti ni da ga suspenduje.

– Svaki drugi policajac bi bio suspendovan i zbog disciplinske istrage. Ako nismo svi jednaki pred zakonom kakav je smisao države – dodaje.