Arhiva članaka objavljenih na Visoko.co.ba

Februarske naknade porodiljama bit će isplaćene sutra

porodilje zdkGrupa zeničkih porodilja protestvovala je danas pred zgradom Vlade Zeničko – dobojskog kantona (ZDK) u Zenici, tražeći isplatu zaostalih porodiljskih naknada, javio je dopisnik Agencije ONASA. Premijer Munib Husejnagić obećao im je na sastanku da će sutra biti isplaćena dugujuća naknada za februar.

“Dio sredstava za tu namjenu imamo već danas, a jednu tranšu iz ukupnog duga prema porodiljama isplatićemo sutra. Također, zatražili smo od predsjedavajućeg Skupštine ZDK da za idući ponedjeljak planira vanrednu sjednicu, posvećenu mogućnostima za kreditno zaduživanje Kantona, iz kojeg bi bilo moguće da se namire sva dugovanja prema svima onima koji se oslanjaju na ovaj budžet, uključujući i uredovanje u isplatama primanja za budžetske korisnike”, kazao je on, podsjetivši da je ZDK u teškoj finansijskoj situaciji, te da je zaduženje jedini moguć izlaz.        

Husejnagić je najavio i da bi se danas trebao susresti sa federalnim premijerom Nerminom Nikšićem, s kojim će razgovarati o transferima finansijskih sredstava iz kredita IMF-a ovom kantonu. Porodilje očekuju i da im do kraja mjeseca budu izmirena sve dugujuće naknade.