Arhiva članaka objavljenih na Visoko.co.ba

Zukić, Šahinović, Hodžić u borbi za Državni parlament

drzavni parlamentVisoko već dugo vremena nema svoje predstavnike u Parlamentu Bosne i Hercegovine. Kada je u pitanju taj nivo vlasti prilikom glasanja na Općim izborima od ona četiti glasačka listića na kojima glasamo to je onaj listić sa naznakom izborna jedinica 4 gdje se zajedno nalaze ZDK i SBK. Prije četiri godine iz izborne jedinice 4 predstavnike na ovaj nivo vlasti dale su četiri stranke i to SDP, SDA, SBB i HDZ. Mirsad Mešić i Nermina Zimović-Uzunović su bili kandidati SDP-a, Šemsudin Mehmedović i Šefik Džaferović iz SDA, Adnan Bašić iz SBB-a i Niko Lozančić iz HDZ-a.

Glavni razlog zašto Visoko već dugo nema svog predstavnika na ovoj razini vlasti jeste taj da još uvijek nemamo političkog autoriteta koji je spreman osvojiti preko 10.000 glasova kako bi uopšte konkurisao. Znajući tu situaciju neke stranke svjesno nisu ni kandidovala visočke kandidate kao u slučaju SDA prije četiri godine, odnosno u slučaju SBB-a ove godine. A često se i trguju unutrstranački i kompezira sa drugim nivoima vlasti tipa “daj ti meni da moj kandidat bude nosilac liste za Federaciju, a mi ćemo tebe podržati na Državnom nivou”.

Kako saznaje Visoko.co.ba ove godine visočke stranke, bar ove koje participiraju u OV Visoko imat će svoje kandidate za Državni nivo, nezvanično to bi izgledalo ovako:

SDA – Amir Zukić, navodno bi Zukić aktuelni direktor VGT Osiguranja trebao biti na izbornoj listi pod rednim brojem šest u konkurenciji Šefika Džaferovića (nosioca liste), Šemsudina Mehmedovića, a  tu bi trebao biti još jedan bivši Visočanin Halid Genjac. Vjerovatno da SDA računa da će i nakon ovih izbora imati svoja dva kandidata iz izborne jedinice 4 koji će dobiti mandate u Državnom parlamentu.

SDP – Alija Šahinović, kako saznajemo Šahinović će biti pod rednim brojem osam, a nosilac liste SDP-a za ovaj nivo vlasti bit će Mirsad Mešić, aktuelni predsjednik KO SDP-a ZDK koji je i prije četiri godine bio na listi i ostvario mandat. Alija Šahinović je vlasnik u firmi “Alim” iz Visokog i pokušat će ostvarit bolji rezultat od Jasminke Limo koja kao SDP kandidat prije četiri godine nije uspjela dobiti dovoljan broj glasova.

SBiH – Asmir Hodžić, nekadašnji vijećnik i dva puta kandidat za načelnika općine Visoko (2004. i 2008.) koji je na prošlim lokalnim izborima ostvario mandat u OV Visoko pa ga poklonio stranačkom kolegi najvjerovatnije nakon smjene na čelu OS SBiH mogao bi biti kandidat ove stranke za najviši nivo vlasti. Prije četiri godine na ovoj listi je bio Vahid Hećo, ali sa nezapaženim rezultatom. Pitanje je uz stečaj JKP “Gradskih grobalja” i ukupni imidž SBiH u Visokom šta i koliko može učiniti na predstojećim izborima.

Kako saznajemo OO SBB Visoko neće imati kandidata za ovaj nivo vlasti, u OO A-SDA Visoko su do sada najtajnovitiji, dok je jako teško očekivati da neka od stranaka koje do sada nisu prelazile izborni prag mogu ponuditi nešto ozbiljno u ovoj izbornoj jedinici gdje ipak treba ozbiljan broj glasova da bi se ostvario mandat, posebno ako znamo da i kandidati iz ovih “jačih” stranaka do sada nisu prelazili cifru od 7.000 dobijenih glasova što je uveliko manje od recimo 20.252 osvojena glasa koliko je dobio Šemsudin Mehmedović iz SDA kao kandidat sa najviše osvojenih glasova od svih protukandidata prije četiri godine.