Arhiva članaka objavljenih na Visoko.co.ba

Tokom Marša mira u Žepi i Baljkovici bit će otkrivena spomen obilježja poginulim borcima

baner mm2013Komandantu 28. brdskog bataljona Ejubu Goliću, koji je poginuo u Baljkovici i posadi i borcima koji su, sa ljekarima iz Tuzle, tragično okončali helikoptersski let u Žepi, povodom obilježavanja 19.godišnjice od genocida nad Bošnjacima Srebrenice, bit će otkkrivena spomen-obilježja na lokacijama gdje su poginuli 1995. godine.

Oba ova tragična događaja su se dogodila 1995. godine. Posada helikoptera je sedmog maja –iza ponoći – iz Živinica poletila na slobodnu teritoriju u Žepi. Pod još neobjašnivim okolostima, helikopter je preletio osvijetljeni heliodrom, a prilikom zaokreta radi ateriranja, letilica je na lokaciji Vukoljin stan udarila u drvo. Prilikom nesreće smrtno je stradalo 12 putnika, među kojima su bili piloti Džemil Malkić i Ejub Čokić, te letač tehničar Izet Džambić i tri ljekara iz Tuzle – Sead Halilović, Muharem Deljković i Husein Halilović.

Ejub Golić je poginuo u julu 1995. godine prilikom proboja dijelova 28. Divizije iz Srebrenice prema slobodnoj teritoriji u Tuzli.

Spomen obilježja posvećena ovim herojima i patriotama bit će otkrivena na Vukoljinom Stanu-selo Luka u 11.sati 09.07.2014 g. Žepa, komadantu Ejubu Goliću 8.jula 2014.g. u 10 sati u Baljkovici.

 PRES SLUŽBA

„MARŠ MIRA 2014“

Posted in BiH