Arhiva članaka objavljenih na Visoko.co.ba

Majke sa bebama ponovo pred Vladom ZDK

bebe majkeStotinjak porodilja i beba iz Zenice i drugih gradova Zeničko – dobojskog kantona (ZDK) okupilo se jučer ispred zgrade Vlade ovog kantona tražeći isplatu naknada za boravak na porodiljskom odsustvu.

Jedna od majki glasno je prokomentarisala apsurdnu situaciju da “je pala i slomila nogu, na bolovanju bi uredno primala 70 posto plaće, i to dva radna mjeseca od firme, a onda od države”.

Ovako, rodila je dijete, uredno prijavljena, država uredno uzima od njene firme zdravstveno, socijalno i penziono, ali joj ne isplaćuje niti jednu KM.

Zanimljivo je da je majkama rečeno da su, neposredno prije protesta, premijer ZDK u ostavci Munib Husejnagić (SDP), ministrica finansija Sabina Heljić (NSRZB), te ministar za rad i socijalnu politiku Ivica Ćurić (HDZ) “zbog obveza morali napustiti zgradu Vlade i neće se vraćati”.

Majke i djeca su nakon sat i po provedenih ispred zgrade Vlade odlučile da se raziđu, jer su se uvjerila da ih nema ko ni vidjeti, a kamoli saslušati i obećati im isplate. Novi protest najavile su za početak sljedeće sedmice.