Arhiva članaka objavljenih na Visoko.co.ba

Građani šute i tako odobravaju indolentno i bezobrazno ponašanja onih koje su birali

opcina smecar19. sjednica Općinskog vijeća Visoko, koja je održana u petak 20.6.2014, ostala je zapamćena po najmanjem odzivu vijećnika – ukupno 14. Jako je bitno navesti, da su iz redova SDA sjednici prisustvovali samo Adnan Frljak i Faruk Ihtijarević, dok su još uvijek nepoznati razlozi odsustva ostalih vijećnika ove stranke. Do dana današnjeg, ostala je nepoznanica radi čega ili bolje rečeno zbog koga ostali vijećnici nisu prisustvovali ovoj sjednici Općinskog vijeća.

Mnogi od njih (vijećnika SDA), u toku održavanja sjednice sjedili su po obližnjim kafanama koje gravitiraju oko zgrade općine i tako otkrili da unutar njihovih redova postoje nekontrolirane, duboke, možda i neprelazne razlike i sukobi na relaciji zakonodavna – izvršna vlast.

Ako se ovakav trend ciljanog i instruiranog nedolaska na sjednice Općinskog vijeća i u budućnosti nastavi, načelnica Amra Babić bi u naredne dvije godine mogla postati politički “neizražena” osoba, te tako teško može biti valjan i validan partner u komunikaciji za kreiranjem bolje budućnosti i stanovnika naše općine. Razlog ovome jeste prvenstveno što u “svojim redovima”, kroz Općinsko vijeće, ima nehomogene i interesnim kriterijima različite poglede od “ostalih vijećnka SDA” kod kojih vlada jednoumlje nametnuto kroz lažna obećanja i sms poruke.

Neupitna činjenica je ta, da je došlo do kolizije unutar SDA Visoko, odnosno da načelnica Amra Babić ima jedno viđenje nekog problema, a predsjednik (i onaj koji ju je politički stvorio) stranke ima drugu ili treću opciju. Dakle, Načelnica je trenutno u svojevrsnoj kognitivnoj konsonanciji i izložena je pritisku iz vlastitih redova. To je u političkom smislu i najveći izvor oportunizma vijećnika koji se nisu pojavili na 19. sjednici Općinskog vijeća i kvazikonformizma Načelnice koji najbolje oslikava trenutnu političku zbilju kako u vladajućoj zakonodavnoj vlasti, tako i u izvršnoj vlasti pod vodstvom Načelnice.

Međutim, građani naše općine šute ili još uvijek čekaju neko zvanično saopćenje u vezi indolentnog i bezobraznog ponašanja onih koje su na te stolice upravo i postavili. Jedino stavovi građana postaju javno mišljenje kada se javno izraze. Ne samo statični stavovi većine, nego profilirani i javno izneseni dinamični stavovi su baza aktivnog javnog mnijenja, koje rezultira voljom za djelovanjem. Da li ih uopće i ima u ovome gradu?

U ovom trenutku, iz zgrade pod brojem 12A ulice Alija Izetbegović, stižu nam samo uljepšani tekstovi i “kiselo” nasmijana lica sa raznih prijema, koje za promjenu Načelnica organizuje u svojim prostorijama sa njoj podobnim ljudima.

K.G.