Arhiva članaka objavljenih na Visoko.co.ba

Poplave su ugrozile i do 20.000 radnih mjesta, ali imamo poslovni potencijal

adnan delic by visokocobaGovoreći o predstojećoj međunarodnoj konferenciji o zapošljavanju koja će biti održana 1. jula u organizaciji Ministarstva vanjskih poslova BiH i Svjetske akademije umjetnosti i nauke, Delić je naglasio da će ova konferencija pružiti korak više gdje će i oni imati svoju prezentaciju.

“Svi zaključci koji budu prezentirani od strane nauke i struke, i poslodavaca s druge strane bit će implementirani u zakonska rješenja koja će biti upućena u parlamente. Svakako da ovakva konferencija može dobro doći s obzirom da će biti prezentirani programi očuvanja postojećih radnih mjesta, uspješne priče u BiH od strane privrednike i potencijali BiH gdje može kreirati nova radna mjesta u narednom periodu”, kaže Delić.

On naglašava da su to svakako poljoprivreda, proizvodnja električne energije, turizam, drvna industrija.

Cilj konferencije pod nazivom „Konferencija o rastu zaposlenosti – na putu ka oporavku“ je da ukaže da nezaposlenost i ekonomska kriza predstavljaju najveće probleme i opasnosti sa kojima se čovječanstvo danas susreće. Kroz konkretne primjere i projekte ukazat će se na moguće pravce rješavanja problema nezaposlenosti u BiH i regionu.

Učesnicima konferencije, između ostalih, obratit će se ministar vanjskih poslova BiH Zlatko Lagumdžija, generalni direktor Svjetske akademije umjetnosti i nauke Garry Jacobs, počasni predsjednik Svjetske akademije umjetnosti i nauke akademik Ivo Šlaus, direktorica Svjetske banke u BiH Anabela Abreu, šef Delegacije Evropske unije u BiH ambasador Peter Sorensen, rezidentni koordinator Ujedinjenih naroda i rezidentni predstavnik Razvojnog programa Ujedinjenih naroda (UNDP) u BiH Yuri Afanasiev i drugi domaći i međunarodni stručnjaci u oblasti rada i zapošljavanja, prenosi Patria.