Arhiva članaka objavljenih na Visoko.co.ba

Izviđačka kadrovska škola 1. i 2. dan

izvidjaci konjicIzviđačka kadrovska škola u organizaciji Saveza izviđača općine Zenica se kao i svake godine odvija u našem izviđačkom centru na Boračkom jezeru. Ovogodišnja škola će trajati od 25. juna do 9. jula i broji 46 učesnika, od kojih najveći broj dolazi iz Zenice, ali sa nama su još i izviđači iz Kaknja, Visokog, Konjica i Prijedora. Štab škole i instruktori su odabrali niz interaktivnih radionica, aktivnosti i igara, koje će kroz zabavu vršiti edukaciju i pripremu budućih mladih vodnika u preuzimanju konstruktivne uloge u društvu, uz širenje izviđačkog pokreta i njegove vizije i misije. 
 
Prva dva dana škole su prošla u međusobnom upoznavanju učesnika, uvodnim časovima iz historijata i strukture izviđačkog pokreta, izviđačke metodologije, kao i uvodnih radionica čvorologije, orijentacije i pionirstva. Budući da nas sunce tek povremeno iznenadi između navala ljetnih pljuskova, vrijeme namijenjeno za kupanje smo posvetili uređenju našeg kampa. Postavljanje oglasne ploče, raznih edukativnih patenata i uređenje jarbolišta, pored značaja za školu, imat će praktičnu svrhu i u narednim smjenama koje se tradicionalno održavaju na Boračkom jezeru u julu i augustu. Pored aktivnog rada, bitno je spomenuti da smo gledali i utakmicu BiH-Iran, bodreći naše Zmajeve na njihovoj posljednjoj utakmici na Svjetskom prvenstvu. 
Kulturno zabavni program je prvu noć organizovan u prirodi, uz šetnju prirodnim stazama oko Boračkog jezera, dok smo drugu noć proveli gledajući izviđački slovenski film „Gremo mi po svoje“, koji nas je oduševio, podsjećajući nas na sve avanture koje smo doživljavali tokom naših izviđačkih ljetovanja i koje ćemo iskusiti i ove godine.

Kad je u pitanju Visoko ovoga puta imamo samo jednog polaznika i to Kanitu Muzaferiju pošto su naša djeca ovu školu pohađala prošle godine, a u organizaciji visočkih izviđača ista škola je bila organizovana zimus na Bočici. Trenutno šestero visočkih izviđača se nalazi u Trebinju gdje je u toku IKŠ II stepena (načelnici četa) na državnom nivou.
 
Nakon silnih obećanja visočki izviđači još uvijek čekaju kvalitetno rješenje po pitanju prostorija, u nedostatku istih aktivnosti provode po školskim učionicama, a kada i tu nema mjesta snalaze se po prirodi.